Fokus TV

Direktor ZOI-ja 84 za Fokus TV: Sukob s Konakovićem zbog njegovih “prijatelja”

27/02/2018

Direktor javnog preduzeća ZOI 84 Midhat Hubijar u proteklih nekoliko sedmica našao se na udaru kritika premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića koji tvrdi da je stanje u ZOI-ju “propast”.

Konflikt između Hubijara i Konakovića kulminirao je na posljednjoj sjednici Kantonalne skupštine na kojoj je odbijen izvještaj rada ZOI-ja za 2016. godinu.

U razgovoru za Fokus TV, Hubijar tvrdi da mu je tada uskraćeno pravo da obrazloži poslovanje preduzeća na čijem je čelu.

On odbija tvrdnje, kako kaže, odlazećeg premijera i navodi brojne argumente o pozitivnom učincima otkad je imenovan na čelo ZOI-ja.

“U momentu dolaska novog menadžmenta na čelo ZOI-ja krajem 2014. godine, zatekli smo  zaključanu Olimpijsku dvoranu Zetra, zaključanu zgradu stručne službe preko puta pozorišta, imali smo 224 osobe na platnom spisku, anarhiju i generalni štrajk, te 14 neisplaćenih plata”, navodi Hubijar i dodaje kako je stanje do danas znatno poboljšano.

Izvještaj ZOI-ja Kantonalna skupština odbila je na inicijativu premijera Konakovića iz ličnih razloga, tvrdi Hubijar.

“Konaković se sve vrijeme hvalio direktorom Hubijarom i projektima vertikalnog transporta i umjetnog osnježavanja, a nakon što sam odbio ustupiti ugostiteljske objekte njegovim prijateljima, on se okrenuo protiv mene”, kaže Hubijar.

Hubijar kaže da nema razloga da bude smijenjen, jer firma uspješno posluje i ima budućnost.

Na pitanje da li je razgovarao sa premijerom o ovim problemima, Hubijar kaže da se oslanjao na komunikaciju sa resornim ministarstvom, i nije smatrao da treba obavještavati Konakovića.

“Konaković je u dva navrata zloupotrijebio komunikaciju, kad je 18. januara na sjednici Vlade inicirao podršku izvještaju ZOI-ja za 2016. godinu, a zatim 13 dana poslije kontradiktorno djelovao i rekao da ne treba podržati izvještaj”, ističe Hubijar i dodaje kako je priča o cijeni ski karata prenapuhana jer cijene nisu drastično uvećane, a troškovi ZOI-ja su porasli. “Prvo je rekao da se slaže s tim, a nakon dan-dva izašao u medije i rekao da nije imao pojma o povećanju cijena.”

Hubijar tvrdi da nije dozvolio Konakoviću da samoinicijativno ulazi u firmu i radi šta želi, kao što je bio slučaj u ViK-u.

“Drago mi je da je javnost dobila prave informacije o poslovanju ZOI-ja, i da ljudi čuju da smo jedni od realizatora jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevo, da radnici imaju plate i da sve funkcioniše, te da je firma stabilna,” zaključuje direktor preduzeća ZOI 84 Midhat Hubijar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.