Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekipa Fokus TV-a na ulicama Sarajeva

zuta tabija

Večeras u 20 sati i 37 minuta, prvi put ovog ramazana, top sa Žute tabije u starom dijelu Sarajeva označio je vrijeme iftara.

Upalili su se kandilji dok se s munara začuo ezan. Bio je to znak da se postači mogu “omrsiti” nakon prvog dana posta u mjesecu velike Allahove milosti.

Mjesec je to objave, jer je u njemu započela objava Kur’ana u kojem se nalazi uputa čovječanstvu kako bi razlikovali dobro i zlo.

“Došao vam je ramazan. To je mjesec Allahovog blagoslova. Allah vas u njemu čuva, spušta vam Svoju milost, briše vam grijehe i uslišava vam dove”. (Taberani)

Ramazan se u Sarajevu posebno osjeća u starom dijelu grada. Starogradska jezgra, mahale na Bistriku i Vratniku, tokom ramazanskih dana, a posebno večeri odišu posebnom atmosferom, džamije su pune vjernika koji obavljaju namaze, a svake večeri tokom mjeseca ramazana idu i na teravije (teravih-namaz).

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Ekipa Fokus TV-a prvu noć ramazana provela je na ulicama Sarajeva. Evo šta su zabilježili…