Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus TV u Mostaru: “Treba li BiH ujedinjena ljevica?”

niksic, komsic i graz

Komšić je ustvrdio kako u BiH, suprotno uvriježenom mišljenju, većina građana preferira lijeva politička stajališta

Predsjednici Demokratske fronte Željko Komšić, Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić i Naše stranke Dennis Gratz na javnoj tribini održanoj u Mostaru, složili su se kako je BiH potrebna snažna i ujedinjena ljevica.

Organizatori tribine bili su Centar za kritičko mišljenje i portal tacno.net, a u obraćanju prisutnima Komšić je ustvrdio kako u BiH, suprotno uvriježenom mišljenju, većina građana preferira lijeva politička stajališta.

– Uvjeren sam da od 45 posto građana koji nisu izašli na protekle izbore, većina njih su ljevičari. Problem stranaka koje se kreću lijevo od centra je taj što nismo našli način kako izaći pred te ljude i natjerati ih da izađu na izbore – ustvrdio je Komšić.

Po riječima predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, samo ujedinjene političkih stranaka lijeve orijentacije nije toliko bitno, koliko je bitno postići konsenzus između tih stranaka o ključnim pitanjima za BiH.

– Za početak se možemo dogovoriti kakvu BiH želimo i za kakvu ćemo se BiH boriti. Na toj ideji možemo privući veliki broj ljudi. Zajedništvo nam treba odmah i ako postignemo taj konsenzus koji nam sada nedostaje, ujedinjenje će biti samo formalan stvar – dodao je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz uvjeren je da BiH može imati snažnu ljevicu koja će biti građanska alternativa etnonacionalnim strankama.

– Želio bih da počnemo pričati, ne samo o partikularnim interesima političkih stranaka, već o tome što su to zajedničke vrijednosti i kako što bolje čuvati, branite i plasirati ideje antifašizma u politički prostor BiH – dodao je Gratz.