Protest građana Sarajeva ispred zgrade Vlade KS: Ja sam sljedeći

img_6046

Više od stotinu građana danas se okupilo ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo povodom tragične smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč, koje je automobilom na pješačkom prijelazu usmrtio Sanjin Sefić, gdje traže smjenu Vlade i odgovornih ministara.

Studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Merjema Krupić u izjavi za medije poručila je da je građanima BiH, bez obzira na nacionalnost ili etničko porijeklo, dosta ovakve situacije.

Ovaj problem mora kvalitetno da se institucionalizira, kazala je.

– Želim da poručim građanima BiH da ovo nije tek obično ubistvo koje će se tek tako zaboraviti. Ovo je teži oblik krivičnog djela – kaže Krupić.

Građani nose papire s natpisom “Ja sam sljedeća”.

Organizatori su pozvali građane na mirno i dostojanstveno okupljanje.

– Sarajevo, kao i cijela zemlja, po ko zna koji put žali za žrtvama terora na gradskim cestama, a vlasti izbjegavaju odgovornost, kako za ovaj slučaj tako i za poboljšanje cjelokupne bezbjednosne situacije u Kantonu Sarajevo, navode organizatori.

Dodaju kako su vlasti na svim nivoima dužne da garantuju sigurnost i zaštite građane, a od njih zahtijevaju:

1. Neopozivu ostavku premijera Vlade Kantona Sarajevo i ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

2. Smjenu: komesara policije Kantona Sarajevo, načelnika sektora uniformisane policije KS, komandira jedinice za saobraćaj KS i glasnogovornika MUP-a KS.

3. Hitnu tematsku sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo o bezbjednosti, s ciljem formulisanja preporuka na osnovu kojih će Vlada KS donijeti hitan paket konkretnih mjera za značajno poboljšanje situacije. Na sjednici mora biti omogućeno obraćanje predstavnika građana.

4. Utvrđivanje i javno obznanjivanje odgovornosti Tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom i drugim sličnim slučajevima koji prolaze bez adekvatne ili čak bilo kakve kazne.

Od predstavnika iz Kantona Sarajevo u institucijama Federacije BiH i zvaničnika u institucijama države BiH traže:

5. Pokretanje postupka izmjene krivičnih zakona i drugih relevantnih zakonskih propisa u cilju adekvatnog kažnjavanja saobraćajnih nesreća koje su zapravo ubistva.

6. Istragu i krivični postupak protiv pripadnika Granične policije BiH ukoliko se utvrdi saučesništvo u bijegu osumnjičenog iz zemlje.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo danas je na vanrednoj sjednici u povodu aktuelne sigurnosne situacije u Kantonu usvojila zaključak po kojem će ministar unutrašnjih poslova Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara podnijeti inicijativu za smjenu policijskog komesara MUPKS-a.