Hercegovci znaju zašto je smokva jedan od najsavršenijih proizvoda prirode

smokve

Vinova loza, grožđe i med neke su od kultura po kojima je Hercegovina poznata, a zahvaljujući porodici Vlačić, koja se posvetila uzgoju smokava, odnedavno je i ovo voće svojevrstan hercegovački brend. Svježe i sušene, slatko, džem, rakija samo su neki od njihovih proizvoda koje u Trebinju sprema po tajnoj recepturi.”Smokva je pomalo zaboravnjeno voće, a područje Trebinja je idealno za uzgoj smokve“, kaže Božo Vlačić. Božo nam je predstavio svoje proizvode. Budući da je ova voćka veoma otporna i rijetko je napadaju paraziti, nije joj potrebna hemijska zaštita. Zbog toga se ne tretira pesticidima, a čak i lišće se koristi budući da je izuzetno ljekovito.

“Svaki list smokve u sebi sadrži mlijeko, koje je veoma zdravo za kožu. List se suši i melje, a brašno koje se od njega dobija je dobro za plućne bolesti i za osobe koje imaju povišen šećer u krvi“, tvrdi Božo.

Unikatne proizvode Bože Vlačića primjetili su i Japanci. Ambasada ove države pomogla je Gazdinstvo Vlačić i poklonila mu mašinu za suđenje voća, koju koristi za suđenje smokava, kao i lišća ove voćke.

Ovaj Trebinjac pokazao nam je i kako izgleda njegov voćnjak. U drugoj polovini novembra, kada se snimao ovaj prilog, na granama su se još mogli ubrati zrele smokve.”Ova godina je bila veoma uspješna za smokvu. Još uvijek se mogu pronaći zrele smokve na granama“, rekao je Božo.Svoje proizvode prezentuje na prostoru cijele BiH, kao i u regionu, a njegovi potpuno prirodni proizvodi prisutni su u svim većim gradovima naše zemlje. Često posjećuje prodajne sajmove, a nekoliko dana prije snimanja naše reportaže posjetio je sajam u Zenici, gdje je oduševio svojim proizvodima.

https://youtu.be/JnAZAWtD-l0

Božo Vlačić uvjeren je da je budućnost Hercegovine u uzgoju smokve. Svjestan je da je tržište malo, te bi prema njegovim riječima trebale udružiti sve opštine u Hercegovini u kojima se mogu uzgajati smokve i zajednički nastupiti prema velikom tržištu.

“Smokva uspijeva uglavnom uz kanjon Neretve od Konjica, preko Mostara, u Stocu, Čapljini, Trebinju i gradovima u mediteranskom dijelu BiH. Trebalo bi se napraviti udruženje, preko kojeg bi zajedno nastupali prema inostranom tržišto. Pojedinačno smo previše mali za ozbiljan biznis“, kaže Božo.

Prema mišljenju nutricionista smokve, svježe ili sušene, bez obzira da li su crne, zelene ili ljubičaste su jedan od najsavršenijih proizvoda prirode, jer blagotvorno djeluju na kompletno zdravlje čovjeka. Božo je pokazao kako se blagodeti prirode mogu pretvoriti u unosan biznis, koji će krajnjem korisniku pružiti ono što je najpotrebnije, zdravlje i zadovoljstvo.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“