Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pozitivne priče

Kako se proizvodi tradicionalno visočko suho meso

Za suho meso i sudžuku vrhunske kvalitete potrebno je mnogo toga. Kvalitetno meso, posebna procedura pripreme, drvo i mnogo iskustva

Posljednjih godina grad Visoko je često bio tema svjetskih i domaćih medija. Ponajprije zbog tvrdnji da su u ovom bosanskom gradu otkrivene najstarije piramide na svijetu. I dok ove tvrdnje imaju svoje pobornike, ali i veliki broj onih koji se ne slažu s njima, oko jedne druge stvari vezane za Visoko svi se slažu.

Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji proizvodnje suhomesnatih proizvoda zbog kojih su poznati i van granica naše zemlje. Svi koji su probali visočko suho meso i sudžuku jednoglasni su u ocjeni da su najukusniji na ovim prostorima.

“Kada govorimo o proizvodnji suhomesnatih proizvoda na području Visokog, prvenstveno govorimo proizvodnji pečenice i sudžuke. Ti proizvodi istakli su se na tržištu po svojoj kvaliteti i načinu proizvodnje. Poznati su na cijelom prostoru BiH”, kaže nam dr. Mirza Gazdić iz veterinarske stanice Visoko.

Tradicija

Za suho meso i sudžuku vrhunske kvalitete potrebno je mnogo toga. Kvalitetno meso, posebna procedura pripreme, drvo i mnogo iskustva. Sve nabrojane kriterije, ali i mnogo toga više, zadovoljava Samir Babić, vlasnik mesnice i prerade mesa Babić. Njegova porodica više od stotinu godina bavi se ovim poslom.

“Od mog oca dedo je polagao mesarski zanat 1910. godine. Od tog dana naša porodica bavi se ovim poslom“, kaže Samir Babić, vlasnik mesnice “Babić”.

Samir nas je proveo kroz svoju preradu, te nam pokazao neke od uslova koje je potrebno zadovoljiti kako bi njegovi kupci dobili vrhunski kvalitetan i ukusan proizvod, što možete pogledati u video prilogu.

Samir Babić kaže nam da se njegovi proizvodi mogu naći na trpezama širom BiH, ali i regiona. Kaže da se kupci uvijek vraćaju. Kao i da se nada da će i u godinama koje dolaze nastaviti proizvoditi suhomesnate proizvode za čiji je kvalitet zaslužna stogodišnja tradicija bavljenja ovim poslom.


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“