MASTERS&WOOD će zaposliti 100 novih radnika

as10

Pogone fabrike namještaja u Fojnici posjetili učenici novosnovane drvoprerađivačke škole u tom gradu koje čeka siguran posao nakon završetka školovanja u ovoj tvornici, kao i studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu, a najboljima uručene stipendije

Bosanskohercegovačka industrija namještaja MASTERS&WOOD („Majstori i Drvo“) će do kraja ove godine zaposliti 100 novih radnika u tvornici namještaja u Fojnici. Prošle godine inicijativom ove kompanije u Fojnici je osnovana srednja drvoprerađivačka škola.

Tim povodom danas su tvornicu u Fojnici posjetili učenici srednje drvoprerađivačke škole zajedno sa direktoricom škole Merimom Sijarić, kao i načelnikom Općine Fojnica Salkanom Merdžanićem, zatim studenti i profesori Mašinskog fakulteta u Sarajevu na čelu sa šefom katedre za Mašinsku obradu drveta prof. dr. Izetom Hormanom, a direktor kompanije Muhamed Pilav uručio je po dvije stipendije učenicima i studentima.

Stipendije su dobili učenici Sanita Fejzić i Emir Polutan, te studenti Amer Spahić i Haris Ibrić.

“Uspjeli smo zadovoljiti stroge standarde kvaliteta na svjetskim tržištima, tako da smo trenutno u fazi proširivanja kapaciteta, što podrazumijeva i nova zapošljavanja. Za sada smo prinuđeni sami finansirati prekvalifikacije za radnike koji su nam potrebni. Ovo može biti primjer saradnje biznisa i lokalne zajednice u cilju razvoja, upravo u nedovoljno razvijenim sredinama. Svi ovi mladi ljudi će imati posao u ovoj tvornici kada okončaju svoje školovanje. Najbolji učenici kao inženjeri, vrlo dobri kao tehničari, i ostali kao stolari.

Proizvodimo namještaj koji se pod oznakom «Made in B&H» gotovo u cjelosti izvozi širom svijeta. Na ovaj način želimo uputiti poruku da je budućnost našeg razvoja u našim rukama, te da moramo investirati u generacije koje dolaze. Zato je bitno da obrazujemo mlade za tržište rada i radna mjesta u realnom sektoru, a ne za biroe za zapošljavanje”, kazao je tom prilikom Muhamed Pilav, direktor kompanije MASTERS&WOOD.

Prošle godine MASTERS&WOOD je proizveo i plasirao na inozemna tržišta putem najvećih prodajnih lanaca na svijetu preko 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja.