Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Tužilaštvo BiH je kraj priče, propalo je

mektic (5)
Foto: D. Begović

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je ponovno upozorio da pravosudni sistem i vladavina prava u BiH ne funkcioniraju, ocijenivši da najviše odgovornosti za ‘pucanje’ pravosudno-sigurnosnog sistema snosi Tužiteljstvo BiH.

“Apelujem na sve segmente vlasti u državi da se ozbiljno pozabave vladavinom prava, jer pravni sistem propada i zbog toga što ne postoji vladavina prava i pravna država ova država je ‘razvaljena'…Ne možemo izaći ni iz jedne krize u ovoj državi ako ne postoji vladavina prava i pravosuđe kao njen garant. Tužilaštvo BiH je kraj priče, propalo je – kazao je Mektić na pres- konferenciji.

Ustvrdio je da je ovo tužiteljstvo, umjesto da se bavi najsloženijim oblicima organiziranog kriminala i korupcije, postalo mjesto gdje se konstruiraju izmišljaju načini na koje će se neko lažno optužiti i eventualno procesuirati, zbog upućenih kritika ili prozivanja za nerad te institucije.

Izrečene tvrdnje ilustrirao je vlastitim saznanjima o tome da je protiv njega i direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perice Stanića podnesena krivična prijava na temelju, kako kaže, falsificiranog dokumenta o navodnom praćenju kretanja v. d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i navodnom prisluškivanju njenih razgovora s potpredsjednicom VSTV-a BiH Ružicom Jukić.

Mektić je upozorio da se radi o ‘paklenom planu’ iz ‘kuhinje Tužiteljstva BiH’ te političkom pritisku kojim se pokušava onemogućiti komunikacija između pravosudnih i sigurnosnih institucija i time ići naruku pojedincima kojim odgovara da niko nizašta ne odgovara.

Referirajući se na spomenutu krivičnu prijavu, podsjetio je na ulogu ‘momka’ (Josip Šimić op. a.) o kojem je nedavno govorio.

– Ja jesam prije par dana govorio o jednom momku koji je pisao nešto i iznio neke podatke, ali ne ni na koji način da bi mu nanio štetu, nego, naprosto, da bi p(r)ozvao institucije koje iskorištavaju njegovo stanje, zloupotrebljavaju ga i guraju u kriminal – kazao je Mektić, aludirajući na Šimića koji je podnio spomenutu krivičnu prijavu, a koji se, kako je naveo, prethodno satima nalazio u Tužiteljstvu BiH.

Naveo je „da se u Tužiteljstvu BiH bave morbidnim stvarima”, te da je sve dio jedne smišljene taktike, odnosno da postoje pojedinci koji nastoje uništiti pravosudne institucije kako niko ne bi odgovarao za kriminal i korupciju, istaknuvši da to neće proći.

Mektić je u tom kontekstu naveo da v. d. glavna tužiteljica Gordana Tadić „opterećena bolesnom ambicijom“, optužuje čelnike sigurnosnih agencija u BiH zbog kritika upućenih prema Tužiteljstvu BiH, te da je Tužiteljstvo BiH neprijatelje našlo čak i u sigurnosnim agencijama – OSA-i BiH, SIPA-i…

– Pukao je pravosudno-bezbjednosni sistem. Tužiteljica brani komunikaciju tužiocima. Zbog ozbiljnosti cijele situacije, odnosno dovođenja u pitanje funcionisanja pravne države, apelujem na sve domaće i međunarodne čimbenike da se uključe u rješavanje aktuelne situacije, jer reforma pravosudnog sistema nije uspjela. U VSTVBiH je vršena negativna selekcija kadrova te dovođeni ljudi bez znanja i odgovornosti – naveo je Mektić, ustvrdivši da u BiH ne funkcionira borba protiv kriminala i korupcije, te da ovdje niko ne odgovara, niti snosi bilo kakve posljedice za kriminal.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s infiltriranjem politike u pravosudni sistem, Mektić je naveo „da je politika ovladala pravosuđem te da pravosuđe trči u ‘zagrljaj’ politike“.

– Svi oni između sebe znaju ko pripada kojoj političkoj opciji, šta su sve političari uradili, odnosno koje su usluge činili nosiocima pravosudnih funkcija – zaključio je Mektić.