Kultura

Mladi fotografi predstavili fotografije o arhitekturi

08/11/2017

U Historijskom muzeju BiH predstavljene fotografije o arhitekturi enterijera i eksterijera

Mladi fotografi okupljeni u Creative Shooting tim iz Zenice postavili su u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu fotografije koje vizualno prezentiraju unutarnje i vanjske forme tog muzeja u korelaciji s njegovim okruženjem.

Senad Muslić iz nevladine organizacije Forum građana Zenica kazao je da je izloženo 20 fotografija, koje će publika moći vidjeti do kraja novembra.

Ističe da je namjera izložbe bila prikazati arhitekturu objekta i prostorni kontekst sa objektima u njegovoj neposrednoj okolini, ali i populariziranje tog i sličnih kulturnih prostora.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović kazala je na otvaranju da se menadžment trudi da muzejski prostor ne bude prazan nego da uvijek iznova prima publiku, a izložba poput ove pravi je doprinos tome.

Organizatori izložbe su Forum građana Zenica i Historijski muzej BiH, a moderatorica Creative Shooting tima iz Zenice je magistrica vizualnih umjetnosti Majda Turkić.

Ova grupa studenata djeluje na teritoriji cijele Bosne i Herzegovine, sa ciljem kritičkog posmatranja objekata i pojava u društvu, eliminišući naivno divljenje ili senzacionalistički način posmatranja njihove okolice. Promišljajući i učeći o etici u fotografiji, oni pokušavaju vizuelnim medijima navesti društvo da objektivno posmatra pojave koje su dio njih i oko njih.

– CreativeShooting Team svojom projektnom aktivnošću širi znanje o razumijevanju fotografije i vizuelnih materijala. Grupa mladih fotografa nastoje fotografiju učiniti zabavnom, ne zanemarujući i njen teorijsko-naučni dio, kaže Turkić.

– U fotografiji je važno tehničko poznavanje fotoaparata i korištenje objektiva, pravila linija, raspored predmeta unutar slike, kompozicije, ali ne smije se zanemariti ni teoretsko znanje koje pomaže da se odnosimo prema fotografiji poštujući principe etike. Danas je slika sveprisutna oko nas. Informacije koje primamo često su u formi fotografije ili pokretne slike. Stoga, važno je znati pravilno “pročitati” sliku i procijeniti njenu pravu vrijednost.

– Danas smo u doticaju sa obilnim brojem fotografija, a mnoge od njih su manipulativne, i zbog toga stvaraju društvene nemire, predrasude i osjećaj nelagode. Cilj takvih fotografija je stvoriti psihički i fizički konflikt pojedinca ili društva. Zbog toga je važno vježbanje oka i korištenje kognitivnih metoda kroz spomenute sisteme rada, jer ovakvo educiranje i praksa im pomaže da prepoznaju vrijednosti u svakom aspektu života.

Na ceremoniji otvaranja izložbe upriličen je i muzički performans Srednje muzičke škole iz Zenice.

Creative Shooting tim djeluje na teritoriji BiH s ciljem kritičkog promatranja objekata i pojava u društvu, a izložba pod nazivom “Museum Architecture Creative Shooting” prva je u nizu koje će biti upriličene u okviru Mjeseca muzeja u Historijskom muzeju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.