Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posao za osobe s invaliditetom

42795

Osnovni cilj Fonda je osiguranje uslova, da osobe sa invaliditetom i njihovi poslodavci potpuno konkurentno nastupaju na otvorenim tržistima rada

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom osnovan je 2011. godine nakon dugo isčekivane implementacije Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i služi kao jedan od osnovnih aktera u procesu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Osnovni cilj Fonda, kako je za Fokus TV istakao v.d. direktor Vinko Jerinić, je osiguranje uslova, da osobe sa invaliditetom i njihovi poslodavci potpuno konkurentno nastupaju na otvorenim tržistima rada.

– Do sada smo kod poslodavaca zaposlili kroz opšte i posebne uvjete 161 osobu sa invaliditetom, te kroz samozapošljavanje, odnosno pokretanje samostalnog obrta osoba sa invaliditetom zaposlili smo 40 osoba, rekao je Jerinić dodavši da je Fond kroz novčane stimulanse i projekte uposlio još 211, odnosno 60 osoba.

Direktor društva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Apel-promet” iz Travnika, Ekrem Julardžija, istakao je da je novo rukovodstvo Fonda doprinijelo rješavanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, posebno ratnih vojnih invalida.

– Novo rukovodstvo Fonda je doprinijelo da rezlutati soba sa invaliditetom na polju zapošljavnja budu još bolji u odnosu na dosadašnje. Mi smo jedno od rijetkih društava čiji su osnivači ratni vojni invalidi i jedino smo društvo takve vrste na prostoru Srednjobosanskog kantona, tvrdi Julardžija dodavši da trenutno iza “Apel-prometa” ima zaposleno 17 ljudi, od čega je čak 15 njih čiji procenat invalidnosti prelazi 60 posto.

Jerinić je na kraju razgovora za Fokus TV izrazio nadu da će postotak zapooslenih osoba sa invaliditetom u budućnosti biti još veći, te pozvao privredna društva i poslodavce da vode računa o osobama sa invaliditetom.