Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Pravda za Dženana Memića”: Ubice dovesti pred lice pravde

Protestna šetnja za Dženana Memića
FOTO: D. Begović

Porodica Dženana Memića, mladića koji je preminuo 15. februara usljed teških povreda koje je zadobio na Velikoj aleji na Ilidži, danas je organizovala mirne proteste.

Protesti su krenuli u 9:30 sati ispred SCC-a, a nakon mirne šetnje protest¸i su završili ispred zgrade Tužilaštva KS-a.

Na proteste je izašlo nekoliko stotina građana. Pored građana bilo je prisutno i veliki broj prijatelja i poznanika ubijenog Dženana Memića. Članovi porodice su prisutne zamolili da se šetnja obavi u apsolutnoj tišini, poštujući javni red i mir.

Obraćanje oca ubijenog mladića

Građani su se okupili kako bi pružili podršku porodici Memić i uticali na što brže rasvijetljenje ubistva nesretnog mladića.

Okupljenima se obratio Muriz Memić, otac ubijenog mladića, koji je od građana zatražio da ostanu mirni i dostojanstveni.

On je izrazio nezadovoljstvo traljavom istragom o ubistvu njegovog sina. Zamolio je građane da izbjegavaju provokacije usmjerene prema Tužilaštvu KS.

Memić, kako je kazao, namjerava ući u zgradu Tužilaštva KS i druge policijske agencije i predati svoje zahtjeve.

“Želim da poručim da ovaj slučaj ne smije biti zaboravljen. Neću se smiriti dok odgovorni za smrt mog sina ne bude uhapšen.

Ovaj slučaj neće završiti kao predmet rahmetli Mahira Rakovca, ne samo zbog mog djeteta, nego zbog sve druge nevine djece kojoj se to može desiti ako pravosudne institucije ne budu radile svoj posao”, kategorično je poručio Memić.

Tužilaštvo okrenulo leđa porodici?

On je istakao da se dva mjeseca tražila greška njegovog ubijenog sina, a ne ubica.

“Jedina Dženanova greška je što je upoznao djevojku Alisu Mutap”, kazao je Memić.

Prijatelj porodice Asad Fočo građane je zamolio da, ukoliko neko izađe iz Tužilaštva, “okrenu leđa kao što je Tužilaštvo dva mjeseca okrenulo leđa porodici Memić”.

Mirnoj šetnji su se priključili i studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu sa kojima je do jučer u studentskim klupama sjedio Dženan Memić kao i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo nakon ubistva pokrenulo je istragu u kojoj je privedeno nekoliko osoba koje su nakon ispitivanja puštene na slobodu.


Prijatelj ubijenog: Ko krije ubicu i zašto je djevojka na slobodi?

[yuzo_related] Prijatelji rahmetli Dženana Memića još jednom su ponovili da je ubijeni bio uzoran i pošten mladić.

Također su postavili pitanje odgovornosti nadležnih koji, prema njihovom mišljenju, kriju ubicu i “namjerno istragu vode u pogrešnom smjeru”?!

“Zašto je Alisa Mutap otišla kući s tragovima krvi na odjeći? Zašto se nije utvrdilo kome ona pripada? Zašto nije urađeno DNK vještačenje jer bi ono, možda, dovelo do ubice?

Zašto djevojka, koja je bila jedini svjedok ubistva, nije zadržana u pritvoru dok ne objasni sve okolnosti ovog ubistva”, pitao je prijatelj ubijenog DŽ. M. iz Hrasnice.