U Sarajevu predstavljen osvježeni Golf (VIDEO/FOTO)

golf 7 – sarajevo8
FOTO/VIDEO: D. Begović

Porsche BH, uvoznik za Volkswagen vozila u BiH, predstavio je savremen update Golfa zajedno sa svim njegovim izvedbama (GTI, GTD, Golf Alltrack, Golf R). Bolje izgleda, udobniji je, sigurniji i više digitalizovan. Novi Golf je obnovljeni model u najboljem smislu i služi kao prikaz onoga što je mnogima i dalje pomalo apstraktno: budućnost mobilnosti.

Karakteristike unutrašnjosti posebno privlače pažnju. Sistemom Discover Pro možete upravljati putem kontrola pokreta, a ovaj sistem po prvi put je primijenjen u segmentu kompaktnih vozila. Sistemom se može upravljati preko tableta ili pametnog telefona koji su umreženi na Wi-Fi hotspot. Još jedna nova opcija je pretinac za pametni telefon u kojem se on može induktivno puniti.

Potencijal Golfa je vidljiv iz postojećih sistema pomoći vozaču: Front Assist s praćenjem pješaka, asistent za gužve u saobraćaju i asistent za hitne situacije, koji je također novi u ovom segmentu, značajno će poboljšati sigurnost. Ove inovacije su praćene i poboljšanjima na polju motorizacije kod TSI game motora. Novi Golf debituje sa novim turbo benzinskim motorom „1.5 TSI Evo” – 110 kW / 150 KS četiri-cilindarski motor s varijabilnim Active Cylinder Management (ACT), a koji po potrebi isključuje dva cilindra i time omogućava dodatnu uštedu goriva. Potom stiže 96 kW snažna BlueMotion verzija sa 130 KS – također sa (ACT-om), kao i s „coasting“ funkcijom, koja privremeno i u određenim okolnostima u potpunosti ugasi motor dok vozite.

Volkswagen je također poboljšao izvedbu Golf GTI, koji će sada isporučivati 169 kW / 230 KS ili 180 kW / 245 KS (GTI Performance). Novi DSG sa 7 brzina će zbog pokazane efikasnosti postepeno zamijeniti sve varijante DSG mjenjača sa 6 brzina.

 

„2017 je definitivno godina u znaku Volkswagena. Prije svega zbog velikog broja modelskih noviteta koji nas očekuju, a priču započinjemo s Golfom, jednim od najuspješnijih modela današnjice i perjanicom marke Volkswagen. Golf će u osvježenom izdanju BiH tržištu biti predstavljen u aprilu, zajedno sa još jednim potpuno novim segmentom vozila koji će oblikovati budućnost automobilske branše. Govorimo, naravno, o električnim automobilima koji, iako stidljivo, polako postaju dio BiH stvarnosti.“, izjavio je Ismir Omeragić, brend menadžer za Volkswagen putnička vozila.

Novi e-up! pokreće elektromotor snage 85 KS i 210 Nm okretnog momenta s kojim ovaj mališan do 100 km/h ubrzava za 12,4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 130 km/h. Novi e-up! na 100 kilometara troši 11,7 kWh električne energije koja se skladišti u lithium-ionske baterije, a s jednim punjenjem ima autonomiju do 160 km. Automobil je težak 1.185 kg, a njegove baterije smještene su u podu tako da prtljažni prostor nije narušen u odnosu na standardnu izvedbu.