Fokus TV

Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice za Fokus TV

12/07/2016

Ekipa Fokus TV-a razgovarala je sa Zlatkom Kravićem, novim direktorom Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Donosimo vam dio intervjua, a u video prilogu pogledajte kompletan razgovor.

Upravni odbor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” izabrao Vas je za direktora ove javne ustanove. Već dugi niz godina ste uposlenik ove bolnice. Raspolažete li s dovoljno informacija u kakvom stanju se nalazi ova zdravstvena ustanova?

Zdravstvena ustanova je u dosta dobrom stanju, što je utvrdila i komisija koja trenutno na nivou Kantona Sarajevo vrši reorganizaciju zdravstvenih ustanova. To znači da nismo preveliki gubitaš, te da smo u zadnje vrijeme kadrovski potpuno osposobljeni i popunjeni.

Najava spajanja Opće bolnice i UKCS u javnosti je izazvala veliko negodovanje. Kakav je Vaš stav u vezi sa ovim pitanjem i da li će Opća bolnica nastaviti sa radom kao i do sada?

Opća bolnica će sigurno nastaviti sa radom kao i do sada. Desiće se male izmjene kad komisija završi svoj posao.

zlatko kravic

U posljednjih nekoliko mjeseci Urgentni centar Opće bolnice je dva dana u sedmici preuzeo prijem pacijenata da bi se rasteretio KUM UKCS-a. To je izazvalo različite komentare određenih ljekara i iz same Opće bolnice koji su tvrdili kako Urgentni centar Opće bolnice nije u stanju pružiti svu potrebnu njegu toj vrsti pacijenata i da bi zbog toga mogli biti ugrožni i životi pacijenata. Nakon toga najavljeno je da bi Urgentni centar mogao u potpunosti preuzeti posao KUM-a UKCS-a. Da li kao novi direktor Opće bolnice podržavate ove najave i može li Opća bolnica odgovoriti ovom zadatku ukoliko se to zaista desi?

Neće doći do toga da Opća bolnica uzme svih sedam dana u sedmici urgentne pacijente. Prije će se desiti da nećemo imati nijedan urgentni dan, već da će se vratiti na staro. Od kad sam postao direktor razgovarao sam sa direktoricom KCUS prof. dr. Sebijom Izetbegović, koji je bio veoma koristan na naše obostrano zadovoljstvo i koji će omogućiti da svaki pacijent dođe na mjesto na kojem mu se može pružiti najbolja njega.

Koje korake ćete poduzeti u narednom periodu i šta mislite da je potrebno uraditi kako bi Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” imala još bolje uslove u pružanju usluga svim građanima?

Činjenica je da možemo još puno toga uraditi da bi svaki pacijent dobio odgovarajuću zdravstvenu zaštitu. Za realizaciju ideja o kojima ja razmišljam potrebno je da se slože neki uslovi. Mislim da ćemo biti jedan od subjekata koji će pružati možda i najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu u Kantonu Sarajevo.

_DSC7206

Evidentno je da zdravstveni sistem u FBiH treba reformu. Kakvo je Vaše viđenje u kom pravcu i na koji način bi se trebala provesti ova reforma?

Nije laž da u zdravstvu ima para. Postoje osigurana sredstva. Međutim, način na koji se troše nije adekvatan. Mi moramo izvršiti pregrupisanje zdravstvenih ustanova na taj način da te ustanove ne pružaju po dva tri puta istu uslugu istom pacijentu. Ne bi rebalo da pacijent izvadi krv u Domu zdravlja, pa da onda dođe kod mene i ponovo vadi krv. Prvenstveno se mora definisati šta ko radi.

Opširnije o svemu pogledajte u video prilogu:

Prim. dr. Zlatko Kravić rođen je 1957. godine. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu je diplomirao 1982. godine, nakon čega ga profesionalni put odvodi u Travnik, gdje radi u tamošnjem domu zdravlja i bolnici. Početkom 1992. godine započinje profesionalni angažman na Traumatološkoj klinici KCU Sarajevo, kao opći hirurg. Do 1996. godine angažiran je u Ratnoj bolnici Dobrinja, te kao Načelnik saniteta 5. motorizovane brigade AR BiH. U periodu 1996-1998 godina načelnik je Sanitetsko-veterinarskog odjeljenja Generalštaba AR BiH, a nakon toga do 2004. godine načelnik Sanitetsko-veterinarskog odjeljenja Federalnog ministarstva odbrane. Po činu je pukovnik AR BiH, te nosilac odlikovanja Srebreni štit. Od 2010. godine ponovo radi u Sarajevu kao opći hirurg Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Komentari