Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jugoslovenska pošta

Cirkus na pruzi Sarajevo-Brod: Pokrade putnike, pa pri najvećoj brzini iskače iz vozova

cirkus
Foto: Jugoslovenska pošta

Za vrijeme najživljeg korza u Zavidovićima došlo je do borbe sa provalnikom. Antolković je potegao za revolver i počeo da puca na policajce. Ovima je, međutim, uspjelo da mu otmu oružje

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst iz “Jugoslovenske pošte”, objavljen 1. jula 1940. godine.

U posljednje vrijeme stizale su mnoge pritužbe od putnika, koji putuju vozovima na pruzi Sarajevo—Brod, da su pokradeni. Istražnim organima Gradske policije u Zenici gg. Salihu Kuloviću i Sulejmanu Mulaliću, naređeno je da povedu istragu u cilju hvatanja provalnika.

Oni su počeli da tragaju po Zenici i okolici, ali provalnika nigdje nije bilo. U prvom redu sumnjalo se na profesionalnog provalnika! Marka Antolkovića, zvanog “Cirkus”.

Policajci su se odmah uputili prema obližnjim mjestima, Nemili, Begov Hanu, Zavidoviću i Maglaju, gdje je rođen ovaj provalnik. Međutim, kradljivca nisu mogli nikako naći.

Tek prije dva dana, kada su dočekali u Zavidovićima brzi voz, u momentu ulaska u stanicu, iz voza iskočio je jedan čovjek koji im se učinio sumnjiv. Pošli su za njim.

Nepoznati čovjek ušao je u obližnju trafiku i kupio cigarete. Policajci su odmah pozvali nepoznatoga da im pristupi, ali on je to odbio. Najzad, kad je izašao iz trafike, uhapšen je.

Foto: Infobiro
Jugoslovenska pošta

Za vrijeme najživljeg korza u Zavidovićima došlo je do borbe sa provalnikom. Antolković je potegao za revolver i počeo da puca na policajce. Ovima je, međutim, uspjelo da mu otmu oružje. Ali kada su se najmanje nadali, provalnik ie iz hlača izvukao jedan veliki nož, zamahnuo na g. Kulovića. Srećom to je primjetio g. Mulalić, koji je svoga druga spasio sigurne smrti.

Provalnik je počeo dozivati u pomoć i šetači, zbunjeni, počeli su da pomažu provalnika, misleći da je napadnut. U tom je došlo nekoliko žandarma, koji su napravili red na ulici i Antolkovića sproveli u kasarnu, odakle je doveden u Zenicu.

Prilikom premetačine, kod provalnika Antolkovića pronađeno je mnogo ukradenih stvari, oružje i jedan džepni sat sa privjeskom, kupljen kod tvrtke S. Matišić u Travniku.

Na saslušanju koja se vrše tokom ovih dana u Zenici, Marko Antolković neće ništa da prizna, dok mu se za svaku stvar ne dovedu svjedoci. Stvari koje je ukrao u Zenici prodavao je po Jajcu, Bugojnu i drugim mjestima.

Da bi mu se dokazalo za svaku stvar, traži da ga odvedu na lice mjesta, misleći time da ponovno pobjegne iz voza.

Naime, ovaj provalnički tip, pošto u vozu pokrade putnike, ne čeka stanicu, nego pri najvećoj brzini spretno iskače iz vozova.

Do sada je utvrđeno da je ovaj kradljivac u Zenici izvršio oko 20 većih provala u trgovačke radnje i privatne stanove. Gradska policija ima mnogo podataka o Antolkoviću i licima koja su od njega kupovala razne stvari, pa moli sve cij. građane da sve jave policiji u Zenici. Vijest o hvatanju Antolkovića koji je zadavao mnogo straha zeničanima i drugovima, naišla na odobravanje. Istraga se nastavlja.

Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.