Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevski dnevnik

Regulisana plata kućnih pomoćnica, obezbijeđeni dnevni i praznični odmor

Foto: Facebook/ Historijski arhiv Sarajeva
Sarajevo

Kućne pomoćnice imaju, pored mjesečne plate, pravo na besplatan stan i hranu kod poslodavca

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst iz “Sarajevskog dnevnika”, objavljen 13. maja 1946. godine.

Ministar socijalne politike propisao je Pravilnik o regulisanju plata kućnih pomoćnica kojim su izmijenjene i dopunjene odredbe odluke Ministra socijalne politike broj 2880 od 16 VIII 1945, ukoliko se odnose na plate kućnih pomoćnica.

Prema ovom Pravilniku zabranjuje se uzimanje lica ispod 14 godina starosti za vršenje poslova kućnih pomoćnica. Kućne pomoćnice imaju, pored mjesečne plate, pravo na besplatan stan i hranu kod poslodavca. Mjesečne plate kućnih pomoćnica iznose: za pomoćnice do jedne godine rada 400-500 dinara, preko jedne godine rada 500-650 dinara, za pomoćnice preko jedne godine rada koje pomažu i kod kuhanja 500-800 dinara, za samostalne kuharice 700 do 1200 dinara, za domaćice koje samostalno vode domaćinstvo 800-1600 dinara.

Visina mjesečne plate u granicama ovog Pravilnika određuje se sporazumno između poslodavca i pomoćnice prema vrsti i težini posla obzirom na veličinu stana i broj članova porodice.

Pranje velikog rublja plaćaće se posebno prema sporazumu.

Foto: Infobiro
Iz Sarajevskog dnevnika

Kućne pomoćnice nedjeljom i praznicima ne rade od 16 – 22 sata. One imaju u toku jednog radnog dana u sedmici pravo na neprekidan odmor od 3 sata. Taj dan određuje se sporazumno. U ostale radne dane kućne pomoćnice imaju pravo na odmor od jednog časa u vremenu od 14 – 20 časova.

Odmor kućnih pomoćnica preko noći iznosi najmanje 9 časova dnevno. Ove odredbe ne odnose se na kućne pomoćnice u sanatorijima, menzama i sličnim ustanovama, niti na stručne kuharice (kuhare) u velikim domaćinstvima, kao ni na pomoćnice koje obavljaju rad samo u toku jednog dijela dana, a ne kuhaju (dvorkinje). Njihove plate i nadnice određuju se po Uredbi o regulisanju plata i nadnica radnika i namještenika u državno-privrednim i privatnim preduzećima.

Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.