sarajevski dnevnik

Šerif Vranić i Alja Hajrić tokom II Svjetskog rata u Sarajevu čuvali Irmu Klinger u svojoj kući

mostar – holokaust (1)

Kroz čitavo vrijeme fašističke okupacije oni su me skrivali, hranili i oblačili kao da sam član njihove obitelji

U arhivi Infobiroa, kojem Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst objavljen 24. avgusta 1945. godine u Sarajevskom dnevniku.

Tekst autorice Irme Klinger prenosim u cjelosti:

U najtežim časovima mog života kad sam kao Jevrejka progonjena od krvničke ustaške vlasti, ostala bes vlastitog doma, izbačena gotovo gola na ulicu, očekujući da budem otjerana u koncentracioni logor, pomogle su mi i spasile moj život obitelji Šerifa Vranića i Alje Hajrić, udove iza rahmetli Džemila.

One su mi pružile utočište u svom domu pod cijenu vlastite slobode. Po prirođenom im osjećaju pravde i ljubavi prema bližnjemu, nisu sa osvrtali na one teške kazne kojima se prijetilo svakome ko bi se osudio da pruža pomoć ili zaštitu progonjenim Jevrejima.

 

Kroz čitavo vrijeme fašističke okupacije oni su me skrivali, hranili i oblačili kao da sam član njihove obitelji. Samo njima zahvaljujem da sam živu dočekala dane oslobođenja. Mojim dobročiniteljima bezgranično sam zahvalna.

Smatrala sam se obvezanom da javno iznesem svoj slučaj, da se vidi kako je bilo primjera hrabrosti i požrtvovnosti kod nesebičnih ljudi u doba najstrašnijeg fašističkog terora. KLINGER IRMA, činovnik Komande grada Sarajeva

Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.