Dnevni avaz

Poruka Dragana Čovića iz 2005. godine: Ako ostane RS, tražit ćemo treći entitet

Foto: Bljesak.info
Dragan Čović 2005. godine

Tekst pod nazivom “Čović: Ako ostane Republika Srpska, tražit ćemo treći entitet”, objavljen 27. septembra 2005. godine prenosimo u cjelosti

U arhivi Infobiroa kojoj Fokus ima pristup pronašli smo tekst iz 2005. godine objavljen u Dnevnom avazu.

Tekst pod nazivom “Čović: Ako ostane Republika Srpska, tražit ćemo treći entitet”, objavljen 27. septembra 2005. godine prenosimo u cjelosti.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je jučer u Širokom Brijegu da ce se na sjednici Središnjeg odbora najjače hrvatske stranke u BiH 7. oktobra raspravljati o ustavnim promjenama u državi, a u okviru te teme, kako je rekao, “bit će govora i o zahtjevima za trećom federalnom jedinicom”.

Čović je rekao da će se o zahtjevima za formiranje treće federalne jedinice “posebice raspravljati nakon izjava iz Stejt departmenta i visokog predstavnika Pedija Ešdauna kako Republika Srpska mora ostati”.

Foto: Infobiro

-Što ima jedan narod u ovoj zemlji, trebaju imati i druga dva. Niko ne može biti privilegiran. Međutim, mi imamo saznanja da bi neki htjeli izmijeniti Dejton s tim da ne diraju RS. To je nedopustivo. A takve zahtjeve imamo i to vrlo jasno. Njih odašiljaju politike određenih većih zemalja, koje znače puno u svijetu. Jedan od tih nekoliko zemalja su i SAD, kazao je za “Dnevni avaz” predsjedavajući Predsjedništva BiH i član Predsjedništva HDZBiH Ivo Miro Jović, komentirajući Čovićevu najavu.

Kaže da će u ovom smislu biti razmatrana problematika ustavnih promjena narednom sastanku Središnjeg odbora HDZ-a.