Kolumne

Bajramski savez

27/09/2015

vlastimir mijovicKad dva ljuta rivala zakopaju ratne sjekire, kao što su to na Bajram učinili Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, onda je to razlog za istodobnu nadu i oprez. Nada izvire iz spoznaje da bi, udruženi, SDA i SBB riješili krizu vlasti na svim nivoima. Oprez potiče od mogućnosti da ono što je dobro za pomenuti dvojac i njihove stranke ne mora biti dobro i za građane.

Oko nečega, pak, nema dvojbe; obostrani interes je ono što je za isti sto dovelo dva čovjeka koji su, u ionako bogatoj istoriji ličnih razračuna u BiH, nadmašili sve svoje prethodnike. Jedino još nisu zakazivali dvoboj mačevima, nakon kojeg bi Fahrudin ili Bakir ostao bez glave.

No, politika i vlast neodoljivi su mamac, koji u drugi plan zna da odgurne i jake razmirice, lične mržnje, sujete, uvrede i klevete. Obično se to desi u momentu kad balans snaga postane takav da niko nikoga ne može da obori na plećke nego se vodi iscrpljujući rat u kojem teško da može biti pobjednika.

Dva puta je Izetbegović porazio Radončića na predsjedničkim izborima. Dva puta je i SDA dobila više izbornih glasova od SBB-a. No, kao nekad Silajdžić, i Radončić je značajno prorijedio redove SDA, stičući vidni politički rejting koji je činio da SDA ne bude stožerna bošnjačka stranka.

“Plijen je, a ne trud i obaveze, ono što političare češće spaja. Mogu li nas SDA i SBB u tome demantirati”

Za razliku od Silajdžića, Radončić je ipak znatno tvrđi orah. Protiv Izetbegovića i njegove stranke on je vodio bespoštedni rat, godinama žigošući SDA kao najveće zlo među Bošnjacima. Koristeći saznanja koja je imao dok je još pripadao klanu Alije Izetbegovića, uz čiju pomoć je pokrenuo i u tiražne visine podigao “Dnevni avaz”, Radončić je iznosio najkrupnije moguće optužbe protiv Bakira Izetbegovića i njegove klike, sve do one o Bakiru kao šefu političko-kriminalne mafije i nalogodavcu niza misterioznih poratnih ubistava, kojim su sa scene uklanjane neke ličnosti iz političkog i kriminalnog miljea.

Izetbegović je odgovarao sličnom mjerom. Radončića je proglašavao za nacionalnu štetočinu koja kasapi sve poznatije Bošnjake, takođe mu prebacujući odgovornost za neke poznate leševe. Naročito su Radončiću škodile organizovane diverzije protiv glavnog izvora njegove moći – “Dnevnog avaza” – kojem su uskraćivane reklame iz svih izvora bliskih SDA. Članstvu te stranke strogo je zabranjivano čak i da čita pomenute novine.

Kad se sve sabere, obojica aktera ove priče istrajali su na svom kapricu. No, shvatili su da bi saradnja ipak bila bolja od bitke kojoj se ne vidi ni kraj ni pobjednik. Neko im je u tome vjerovatno i pomogao, hladnokrvno im sabirajući gubitke, ali i ukazujući na potrebu da u ovom teškom vremenu bošnjačka politička reprezentacija mora biti jedinstvena.

Tempirajući svoj “spektakularni” ručak tačno na bajramski blagdan, Izetbegović i Radončić upravo brigu za bošnjačke, a ne osobno-stranačke interese, i pokušavaju da predstave kao motiv za međusobni savez. Veselite se Bošnjaci, nema više međusobnog razvlačenja crijeva! Bravo Fahro, bravo Bakire, tako se služi svojoj naciji!

“Tempirajući svoj ‘spektakularni’ ručak tačno na bajramski blagdan, Izetbegović i Radončić pokušavaju brigu za bošnjačke, a ne osobno-stranačke interese, da predstave kao motiv za međusobni savez”

Tako “ponizni”, Radončić i Izetbegović kreću na put političkog zbližavanja koje treba da riješi krizu vlasti. Prvi, pri tome, nudi čak i varijantu političkog humanitarizma – da podržava manjinsku vladu SDA, tj. da ne traži ni zrno izvršne vlasti za sebe. Bakir, pak, ne želi velikodušne poklone i poručuje da SBB treba da dobije svoje ministarske i direktorske pozicije, kako bi se “roba” odmah platila.

Opet malo o nadi i oprezu. I da se crni đavoli udruže, pogotovo u ambijentu kakav je naš – gdje anđela praktično nema, bolje je imati ikakvu nego nikakvu vlast. Ako ništa drugo, bar znate na koga treba pljunuti ili, daj Bože da i to zasluže, kome treba čestitati. Najgore je kad niko, kao sada, ovom kočijom ne upravlja. A sa udruženim SDA i SBB, plus provodadžije iz HDZ-a te srpski antidodikovski blok, piramida vlasti može se izgraditi od vrha do dna.

Razlog za oprez svakako je sadržan u mogućnosti da se formalno dobije “bošnjačko političko jedinstvo”, ali da ono u praksi prije bude smokvin list za udruženi pljačkaški i diktatorski poduhvat nego za grčevitu akciju spašavanja onoga što se još može spasiti. Plijen je, a ne trud i obaveze, ono što političare češće spaja.

Mogu li nas SDA i SBB u tome demantirati?

Komentari

11 Comments

 1. A. L. Blagaj

  27/09/2015 at 16:23

  Svaka čast za komentar

 2. Armando

  27/09/2015 at 16:27

  Ovakav savez zasnovan na lopovluku i profiterstvu je prirodan.Čudno je da su posvadjani sve ove godine jer su jako slicni i imaju iste kleptomanske manire. Sad i jednom i drugom gori, Bakiru jer je postao smijesan sa ovim svojim hefticnim koalicijama a Fahraaa ima problem sa solventnošću i bolešću tako da nisu imali ni izbora sto bi rekli ovi komentatori.Ako ikad ova država profunkcioniše kako treba zajedno će ih hapsiti i zbog lopovluka i zbog ubijanja konkurencije

 3. realista

  27/09/2015 at 16:32

  Ovo je kraj jednog od njih dvojice a ako bude srece i jednog i drugog. Kako god, jedan je siguran kurban. Bolje od bajramskog para je kurban koalicija.

 4. Emina

  27/09/2015 at 16:58

  Hahahahahahaha cuj kurban koalicija. Slažem se, BiH ne može naprijed dok ovakve lopovčine i ubice slove za uspješne političare

 5. campara esad

  27/09/2015 at 18:00

  mi u sdp u nismo zainteresirani za vlast bez obzira sto nam je bakir nudio da udemo ponovo ali da se niksic I lagumdizja ponovo ojave javnost bi osudiila to a bakir nece ni sa kim drugim da radi
  stose tice radoncica mora se reci da je njegova stranka postala jak factor stabilnosti I da je on osobno sve uradio da sda ne bude vise prva u bosnajka dakle ona je konacno pala a sbb je jak opoziciona partija kaj ima veom konstruktivan pristupmp samo zato sto zele zaista su pokazali da bih profunkcionira da se provedureforme I da bih ulazi konacno u eu to je sbb potvrdila svojim pristankom u sardnju bez obzira sto su oni potpuno konceptualno superotini sdau I banakirovoj turskoj, dakle cestitiamo dobili smo istinskog lidera bosnjak svih radoncica jakog sposobnog I pametnog koji jeokupio sve najsosobnijemade ljude kako iz novinarstva (cevra kolumnista) tako I prava, ekonomije, arnaut, djapo I tako dalje, sklajic dakle, onje jedini ima snage intelktualne I poiticke da preuzme bosnjacki factor jer je familija Izetbegovic potrosila svojom plajckom sve kredite, narod zna to vec, tako da cemo na sljedecim izborima gledati apsolutnu pobjedu sbb

 6. Hadzija

  27/09/2015 at 18:20

  Moj Esade koji si ti blećak:)Cuj tornjak pravi covjek,pa bolan on je ratni profiter.Da je drzave vec odavno bi trunuo u kakvom zatvoru kao i Izetbegovic junior koji je glavni pokrovitelj kriminala u bisnjaka.Nisi ti Sdp vec placenik od ovog kafe kuhara.Posao ti je da seres po internetu ali sve se brzo raskrinka

 7. muha

  27/09/2015 at 18:39

  Koji ba faktor stabilnosti jesi li ti normalan??? Fahrudin Radončić je satrao više Bošnjaka nego većina četnika s obje strane Drine. ON je špijun BIA i čini sve kako bi nam otežao. Bakir mora biti oprezan sa njim, opet će mu hzabiti nož u leđa

 8. Mirko a bez Slavke

  27/09/2015 at 18:50

  Hoće li sad zajedno odgovarati za ubistva i opljačkano blago? Bilo bi pošteno da to bude tako, da se nisu posvađali prije nekoliko godina nebi ni znali sve o kriminalu, saradnji sa podzemljem i ubojstvima.Bando propalitetska

 9. Samo realno

  27/09/2015 at 18:58

  Odavno nisam naišao na veću koncentraciju seronja.Bando crvena normalno je da će se pomiriti zar ne vidite šza rade dodo i čović hocete li država nestane za 10 godina.POdržavam jer ovo je u interesu bošnjaka a ako sta ima nejasno neka sudovi rijesavaju

 10. dr. Zgembo Uguramitic

  28/09/2015 at 13:49

  Zar ti ne znas sta je uradio najveci izdajnik BiH i bosanskih muslimana, prixnavsi pola genocidom okupirane teritorije RS-om. Zar ti ne znas da je za taj sazvez, bio jedino i istrajao na njemu, bas D Covic, koji ne krije da ima savez sa Dodikom, pa cak i ti to znas. Jadna je ova kolacija za bosnaski narod, da su dva najveca bandita, na bosnjackoj politickoj sceni, sad u koaliciji. Bandit, prestolonasljednik Bakir Izetbegovic II i crnogorac i crnogorski Pablo Escobar F radoncic sa UDB-inim kodnim imenom, Scepo. Primitivni seljacic, zeleni.

 11. Ziki Hamidovic

  30/09/2015 at 09:36

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.