Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlastimir Mijović

Dodikov “sveti rat”

Dodika je  posebno naljutilo što se  SDS usprotivio  deklaraciji SNSD-a o samostalnoj državi Republici Srpskoj

RTRS je bila u nedjelju uveče ponovo počašćena posjetom predsjednika Republike Srpske i čelnika SNSD-a Milorada Dodika, kojem je, inače, na raspolaganju 25 sati dnevno. Televizijski šou «Voljenog vođe» trajao je koliko je on htio – ovaj put 45 minuta.

Dodik je požurio da u javnosti kapitalizira boravak u Moskvi povodom Dana pobjede, obnovi poznate stavove i uputi nove prijetnje. Majstor sukobljavanja, pravljenja problema i otvaranja novih frontova u vrh prioriteta stavio je kontinuiranu borbu protiv terorizma. Tako je učinio i nešto ranije, u 13. izvještaju Savjetu bezbjednosti OUN-a. To Dodik čini paralelno s izvještajima koje svakih pola godine podnosi tom organu visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dodik u izvještaju stavlja u prvi plan borbu protiv terorizma u BiH jer je “najveći evropski izvoznik boraca u ISIS po glavi stanovnika” i ukazuje na zločinački atak na policajce u Zvorniku. Istodobno, predsjednik RS-a traži da OUN ne usvoji, kako navodi, “kontraproduktivnu” rezoluciju o Srebrenici jer bi “podrila pomirenje u BiH”. U izvještaju se ističe da je Dodik u aprilu položio vijenac na spomen-obilježje i ponudio da pomogne u finansiranju obilježavanja 20. godišnjice “od zločina” (dakle, ne genocida). Sada je, valjda, jasno zašto je Dodik bio u Potočarima.

Teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku – kada je Neredin Ibrić ubio policajca Dragana Đurića i ranio njegove kolege Stevu Milovanovića i Željka Gajića i, pritom, i sam ubijen – omogućio je Dodiku da povede novu kampanju protiv bh. države i Bošnjaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, po nalogu entitetskog Specijalnog tužilaštva, u akciji “Ruben”, lišilo je slobode 31 građanina radi kriminalističke obrade. Samo njih 11 je predato Specijalnom tužilaštvu na dalji postupak, a potom ih je šest zadržano u pritvoru. Već ovi nesrazmjeri bude sumnju u utemeljenost tako zamašne represivne akcije. Vidjećemo šta će donijeti daljnji pravosudni postupak. Organi sigurnosti i pravosuđe RS-a su pod Dodikovom kontrolom.

Borba protiv ideoloških militanata

Brojem uhapšenih i činjenicom da je pretres obavljen na 32 lokacije u 12 opština, a da su svi privedeni Bošnjaci muslimani, htjela se poslati poruka o veličini opasnosti po RS-a od pripadnika jedne etničko-vjerske grupacije. Rigidnim pretresima (koji su obuhvatili i dva dječija vrtića) i privođenjima želi se utjerati zebnju u kosti povratnicima i svim onima u RS što Srbi nisu. Da je na djelu politika straha potvrđuju riječi šefa MUP-a RS-a Dragana Lukača: “Oni koji pokušavaju da ugroze druge građane bit će sakcionirani. Moraju da znaju svi koji imaju radikalne ekstremističke namjere, da će im policija biti za vratom 24 sata, da ćemo pratiti, slušati”.

Za normalizaciju BiH nužna je sistematičnija i odlučnija borba protiv ideoloških militanata i prevencija njihovog djelovanja. Ali ove Lukačeve riječi i zapaljive izjave Dodika nakon zločina u Zvorniku, svjedoče da su tim povodom na djelu politička manipulacija i samovolja.

Dodik i njegov paraobavještajni i propagandni aparat tvrde da političke vođe Bošnjaka (posebno se ukazuje na člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića) ne žele da se bore protiv ekstremizma, koji djeluje pod krinkom islama, te da je bh. država nesposobna da izađe na kraj s tim zlom.

Istodobno, želi se prikriti sopstvena odgovornost za napad na zvorničku policiju. Jer, stiglo je upozorenje u RS iz državnih obavještajnih struktura o mogućem terorističkom napadu (i) na policiju, s preporukom na pojačanje mjera zaštite. I da nije tako, zar nije normalno, s obzirom na stanje u zemlji i svijetu, da policija štiti i sebe i pojačano brine za sve građane i ustanove.

Dodik želi predstaviti RS kao odlučnog faktora antiterorističkog bloka, za razliku od bh. države. U nedjelju uveče predsjednik RS-a je priznao postojanje i naglasio potrebu jačanja obavještajne službe u «Srpskoj», mada entiteti na to nemaju ustavno pravo. Dodik računa i na posebnu osjetljivost SAD i EU na ovakve situacije, vjerujući da mu to daje više slobode u djelovanju. Očekivano, Dodik i Lukač povezali su zvornički slučaj s zbivanjima u Kumanovu, tvrdeći da se takvo što može desiti i ovdje.

Doboj na udaru Dodika

Dodikovi oponenti u Dodikovim potezima vide paranoičan strah od gubitka vlasti, mogućnosti da se nađe pred pravosudnim organima, i, pokušaj da se velikim pričama zakrije nemoć tamošnjih vlasti spram preteških ekonomskih i socijalnih problema. Izlazak dva poslanika Narodne skupštine RS iz glasajuće većine stvara velike probleme koaliciji na čelu sa SNSD-om, jer sad imaju minimalnu većinu (42:41).

Dodika je posebno naljutilo što je u nedjelju SDS – uz ponovni izbor Mladena Bosića za predsjednika – usvojio progamski stav suprotan deklaraciji SNSD o samostalnoj državi RS.
Taj potez Dodika SDS kvalifikuje kao avanturistički i donesen «zbog ličnih interesa», s ocjenom «da je najveća prijetnja opstanku RS-a napuštanje Dejtonskog sporazuma» i napomenom da «državna samostalnost RS-a ne bi bila priznata od strane drugih političkih faktora, kako u BiH, tako i međunardonim odnosima». U prilog tomu ide i izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji kaže da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je čvrsto za Dejtonski sporazum i mir u ovom području. Isti je stav i prve ličnosti Srbije, premijera Aleksandra Vučića.

Svejedno, Dodik ne odustaje od referendumske opcije 2017. godine, kada bi trebalo da bude i referendum o statusu Škotske. Predsjednik RS-a kaže da treba vidjeti šta će se tad zbiti, jer ako se Škotska odvoji “nema ni EU”. Pa dodaje: “Šta ćemo u EU? Ako se odvoji Škotska, zašto mi nemamo pravo na referendum”, pa: “ukoliko ne vratite naša ovlaštenja, mi 2018. idemo”. Pri tom je SDS-ovce nazvao izdajnicima.

Dodik koristi svaku priliku da oslabi opoziciju, naročito u opštinama u kojima vladaju.
Na posebnom udaru je vlast u Doboju. Tamošnji načelnik Obren Petrović upozorava na prijetnje Hrvatima, Bošnjacima i njemu lično, čak, i smrću. Dodikovcima je zgodno došla činjenica sa se Doboj priključio Zajednici opština turskog svijeta (baš iritantan naziv) jer može dobiti 6 miliona KM bespovratnih sredstava za nužne investicije. Dobojlije su spremne odsutati od tog aranžmana, ako im takvu sumu da vlada Željke Cvijanović.

Dodikov “sveti rat”, koji je ušao u novu fazu, nije usmjeren prvenstveno protiv terorizma, već bh. države, Bošnjaka, evroatlantskih integracija i opozicije u RS. Možemo očekivati nova varničenja jer se jaz između Dodikovog SNSD-a i opozicionog Saveza za promjene (SDS, PDP, NDP) sasma produbio.