Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlastimir Mijović

Možda nam, nakon IKEA-e, dođe i Real Madrid!

Akcize će nekoliko dana biti hit-tema, a potom će polako pasti u zaborav odluka kojom je u BiH uveden još jedan namet njegovom stanovništvu

Marija Antoaneta bila je posljednja i ujedno najomraženija francuska kraljica. Pogubljena je giljotinom na vrhuncu Francuske buržoaske revolucije 1793. godine.

Iz njene iznimno bogate biografije, međutim, najpoznatija je jedna njena izjava kojom se i dan-danas opisuje okrutnost, otuđenje i bezobzirnost vlasti. “Ako nemaju hljeba, neka jedu kolače”, njena je poruka svojedobno upućena gladnoj francuskoj sirotinji, glupost koja živi već skoro tri stoljeća.

Premda neki istoričari tvrde da ne postoje dokazi da je ona to ikada izgovorila, i sad se to uzima zdravo za gotovo. Ne pominje se ni činjenica da je princeza, u vrijeme kad je navodno izustila tu glupost, bila tek nepismena i nedorasla djevojčica.

Biografije poznatih osoba danas su mnogo pouzdanije. Za Dianu Zeleniku, zastupnicu HDZ 1990 u Zastupničkom domu Državnog parlamenta, stoposto se zna da ima 53 godine te da je po obrazovanju liječnica, internista i kardiolog. Štaviše, gospođa Zelenika je i doktor nauka. I za njenu izjavu kojom se “proslavila”, a po kojoj će biti upamćena do kraja političke karijere, pa i života, nema dileme da li ju je izrekla ili nije. Puno je svjedoka da je, opisujući razloge svog glasanja za uvođenje famoznih akciza, dr. Zelenika kazala:

“Možda dođe IKEA, a to je važno nama ženama”.

Akcize će nekoliko dana biti hit-tema, a potom će polako pasti u zaborav odluka kojom je u BiH uveden još jedan namet njegovom stanovništvu. Ni prvi ni posljednji, što bi se reklo.

Mnogo duže će, međutim, živjeti sjećanje na ženu, državnu zastupnicu, Dianu Zeleniku, čiji glas je prevagnuo u glasanju za usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH. Presudna za to dugo sjećanje svakako će biti glupost koju je tim povodom izgovorila gospođa doktorica. Mislim da je javnost puno više razbjesnila “njena” IKEA negoli činjenica da će ubuduće rezervoar goriva koštati desetak konvertibilnih maraka više.

Pametan čovjek ovim povodom se pita kako se jednoj ozbiljnoj i učenoj ženi mogla oteti jedna tako glupava izjava. Pitamo se, a ne bi morali. Mislim da bi svako eventualno istraživanje o uticaju vlasti na mentalni sklop njenih nosilaca stopostotno pokazalo da je on negativan, da ljudi na vlasti vremenom zagljupljuju i na još mnoge druge načine nazaduju. A razlog je samo jedan: Vlast opija! Vlast muti pamet, pa i jedna doktorica nauka počinje da lupeta kao nepismena francuska djevojčica-princeza.

Državna zastupnica i doktorica nauka lupeta kao legendarna, polupismena francuska kraljica koja je svom gladnom narodu svojedobno poručila da, umjesto hljeba, kad ga već nema, jede kolače!

Između izjava Diane Zelenike i Marije Antoanete zaista nema nikakve suštinske razlike. Sreća pa još jedan od državnih zastupnika, koji se u posljednji čas predomislio i glasao za akcize, nije slavodobitno poručio da je to učinio jer će zbog toga Real Madrid uskoro ovdje doći i ukrstiti koplja sa premijerligašem iz Doboj-Kaknja.

No, on se ugrizao za jezik i oćutao takvu želju. Valjda ne voli fudbal onoliko koliko dr. Diana voli namještaj čuvene švedske firme. A da je i on, uživajući u visinama vlasti, takođe davno “odlijepio”, u to uopšte ne sumnjam. I on, kao i Diana, godinama se – dok narod krcka kore hljeba – sladi kolačima, vozika se najboljim autima, premeće stražnjicu po najboljem uvoznom namještaju, ušuškava se u vrhunsku markiranu garderobu…

Ovo je jedan od onih tekstova u kojim mi se, osim nekoliko glavnih rečenica, sve ostale čine suvišnim. Fuj i kuku nama, s njima – takvima, sve je što još zaista zaslužuje da se doda.