Vlastimir Mijović

Zapad nije što je nekad bio

U svijetu obuzetom ogromnim problemima i konfliktima, mislim da razdor na relaciji Amerika – Evropa (Njemačka) nosi najveće negativne potencijale

Evropa se, tokom izborne kampanje, plašila Trumpovog dolaska na čelo Sjedinjenih Američkih Država. Posebno je od njega zazirala Njemačka, koja je osjećala da budući predsjednik prema njoj nema nimalo naklonosti, štaviše.

Strahovi su se pokazali opravdani. Iako je Angela Merkel dobila čast da se među prvima susretne sa novim američkim liderom, zid među njima odmah je postao uočljiv. Vrludao je Trump u prvim mjesecima svog mandata sa svakojakim izjavama, ali se miris netrpeljivosti prema Berlinu ipak neprestano pojačavao.

O ovom diplomatski prigušivanom sukobu od javnosti je sigurno ostalo skriveno niz detalja, ali je, sudeći po izjavi Angele Merkel, lažnom miru došao kraj. Ona je odlučila da otvoreno progovori o tom rascjepu ne samo između Amerike i Njemačke nego i SAD i Evrope.

“Vrijeme u kojem u potpunosti možemo računati na druge je završeno, kao što sam i doživjela u posljednjih nekoliko dana”, kazala je Merkel. Povod za ove riječi bilo je zatezanje SAD oko primjene sporazuma o odbrani od klimatskih promjena, gdje je Trump izdvojio mišljenje od svih ostalih lidera vodećih svjetskih ekonomskih i političkih sila.

U svijetu obuzetom ogromnim problemima i konfliktima, mislim da razdor na relaciji Amerika – Evropa (Njemačka) nosi najveće negativne potencijale

Nakon što je Donald Trump kazao da mu je potrebno više vremena kako bi odlučio da li će Amerika nastaviti podržavati pomenuti sporazum, njemačka kancelarka je izjavila “da se Njemačka i Evropa više ne mogu osloniti na Trumpovu Ameriku”. Dodala je da “Evropljani moraju vlastitu sudbinu uzeti u svoje ruke”.

U nekom skorom obraćanju javnosti, Merkelova će sigurno progovoriti i o još dubljim poremećajima u odnosu Amerike i Evrope, posebno Njemačke. Klimatske promjene samo su kap koja preliva odveć napunjenu čašu. Još užareniji međusobni problem je u oblasti trgovine, a najveći, vjerovatno, u odnosima unutar NATO saveza.

Javna je tajna da Vašington, koji inače drži u svojim rukama gotovo sve konce ove vojno-političke alijanse, želi da uspostavi potpuni nadzor nad njom te da utjecaj drugih članica svede gotovo na nulu. Dodatno, SAD vrše pritisak na ostale članice, a prvenstveno na Njemačku, da uvećaju svoje vojne rashode, iz kojih bi onda NATO zahvatao dodatne iznose u svoju blagajnu u kojoj su glavne računovođe – Amerikanci. U suprotnom, premda to još nije izričito rečeno, oni koji to ne učine ne bi više mogli računati na totalnu zaštitu alijanse.

Koliko bi to utjecalo na remećenje složene geopolitičke situacije, može se samo naslućivati, ali u svakoj varijanti bi to imalo dejstvo najjače političke bombe. Ona bi prvenstveno nanijela posljedice Njemačkoj, ali i kompletnoj Evropskoj uniji. Moglo bi se čak desiti da, u nizu postojećih razmirica unutar EU, najveća postane upravo američka namjera da poskupi usluge NATO saveza. Nije, naime, sigurno da ostale zemlje EU, ili dio njih, neće prihvatiti ono na šta Berlin nije spreman. A onda bi to povuklo lavinu loših posljedica po jedinstvo Evropske unije.

Javna je tajna da Vašington, koji inače drži u svojim rukama gotovo sve konce NATO saveza, želi da uspostavi potpuni nadzor nad njim te da utjecaj drugih članica svede gotovo na nulu

U svakom slučaju, po evropskim medijima, a posebice njemačkim, prosulo se ovih dana puno jetkih riječi na račun Donalda Trumpa i njegovog ponašanja tokom evropskog dijela njegove turneje. U Briselu je novi predsjednik SAD-a, kako ocjenjuje Deutsche Welle, prema mnogim NATO-partnerima bio osoran, sa svojom grubom kritikom zbog njihovih izdataka u odbrambene svrhe, a sve to za vrijeme jedne ceremonije koja je NATO trebala proslaviti kao povijesni i prema budućnosti orijentirani savez”.

Trump je i tokom summita G7 u Taormini (Italija” zajedničke razgovore de facto minirao i kod mnogih pitanja ostao nepopustljiv. To pokazuje pravu tragičnost i opasnost njegovog predsjedničkog mandata, zaključuje njemačko pro-vladino glasilo, i dodaje da time i “pouzdanost SAD-a pada na kocku”.

Vrijeme neupitnog višedecenijskog savezništva Zapada i uske saradnje Evrope i Amerike na ogromnom je izazovu, ako ne i na izdisaju. Trump zagrijava proces uvođenja drugačijih pravila igre, u kojim bi vodeća uloga SAD postala još veća. A ukoliko to ne bude prihvaćeno, utisak je da dojučerašnja braća mogu postati i protivnici, možda i neprijatelji!!!

U svijetu obuzetom ogromnim problemima i konfliktima, mislim da razdor na relaciji Amerika – Evropa (Njemačka) nosi najveće negativne potencijale. U slučaju da Zapad više ne bude što je bio, i sve ostalo moglo bi da se okrene naglavačke. A i ovako veći dio svijeta ne stoji čvrsto na svojim nogama.