Featured

Režim i njegovi miljenici

21/05/2015

vlasta1Svako vrijeme ima svoje gubitnike i svoje profitere. Onih prvih uvijek je više i lako se vide: sami skreću pažnju na sebe i na svoj ubogi život.

Profiteri više vole strogu tamu ili polumrak, ne bi li kako sakrili svoju izdašnu i obično nezasluženu sreću. No, ona se ne mora očitovati samo u kakvom golemom imetku ili zvučnoj tituli, direktorskoj ili sličnoj funkciji.

Srećan je danas svako ko, u BiH, bez muke živi solidno, bez velikih odricanja i pozajmica, ko ima sigurno radno mjesto i uljudan krov nad glavom. Pogotovo je srećan jer zna da su taj posao ili poziciju prije njega zaslužili mnogi drugi. Ali je njega zapalo jer se rođački, zavičajno, stranački ili na neki drugi način prislonio uz vladajući režim.

Takvima je u ovom vremenu ljepše no što im je ikad bilo. Stoga ne vole da slušaju one koji viču na vlast, koji se žale na lopovluk, korupciju, rođačke veze, javašluk i slično.

Na ova razmišljanja potakao me jedan od komentara na moju prethodnu kolumnu, u kojem izvjesni “edin” piše da “mediji u BiH vještački stvaraju krizu kao da ništa ne valja”.

Dobro mi je poznato da sve iole jake stranke, pogotovo vladajuće, na svom platnom spisku imaju ljude zadužene da na internetskim portalima, koji bruje od nezadovoljstva građana, kontriraju sa svojim “mišljenjima”, poput onog koje je na ovom portalu plasirao “edin”.

Niko živ ko nešto kritički progovori protiv vlasti ne može ostati bez njihovih žaoka. Još ako tim svojim “mišljenjem” uspiju nekoga navesti da zaista pomisli kako su, u ovom slučaju, svo zlo mediji, a ne oni o čijem zlu mediji izvještavaju – honorar im može biti udvostručen.

No, ne mora takav manipulator uopšte biti politički plaćenik zadužen za zbunjivanje javnosti. Ne znam u kom procentu, ali masa tih anonimaca koji preko interneta štite ili hvale vladajući režim su oni koji to rade radi sebe, braneći društveni poredak koji može biti i najgori na svijetu, ali je njima najbolji. Razlog je jednostavan: u njemu su ostvarili ono što – po sposobnostima i znanju – nikad i nigdje drugo ne bi mogli da ostvare.

Veliki profiteri svoj oslonac u BiH zasnivaju na povlaštenom društvenom staležu koji su stvorili po rodbinskoj, zavičajnoj, vjerskoj ili nekoj sličnoj “pouzdanoj” liniji

Koliko takvih poznajete ili vidite oko sebe? Ne mislim na kolovođe režima koji se ne skidaju sa televizijskih dnevnika i novinskih stranica. Oni su posebna priča. Ja mislim na obične ljude koji su se u ovom neredu uredno uhljebili, preko reda zaposlili, izokola popeli na šefovska i bolje plaćena mjesta.

Mislim na one koji, od izbora do izbora, svojim glasovima uvijek obezbjeđuju da jedne te iste stranke osvajaju politički bingo. Jer, oni znaju vratiti uslugu: oni su odani dio glasačke mašinerije koja zna da ljubi ruku koja ih hrani.

Pišem ovo zbog naivnog razmišljanja mnogih ljudi koji su ogorčeni na režim i sistem u kojem žive, a koji misle da bi se lošu vlast lako moglo srušiti kad bi se, u ljutini, jedan do drugoga zbili svi gubitnici ovoga vremena. Vlade i stranački vrhovi navodno bi popadali kao zrele kruške.

No, šta bi se dogodilo kad bi ta vlast (kao što je zamalo uradila u februaru prošle godine) pozvala na ulicu svoje simpatizere, u stvari svoje dužnike – one koji jedu za dvojicu, koji leže za dobru platu, koji rade ono što ne znaju umjesto onih koji bi im u tome mogli biti profesori…

Takvi, koji znaju šta gube, spremni su na sve, samo da sačuvaju svoj povlašteni položaj. Oni su kičma i armatura nakaznog režima koji vlada u Bosni i Hercegovini. Za razliku od iznemoglih i nervoznih gubitnika, oni su zdravi i čili, puni samopouzdanja.

Veliki profiteri svoj oslonac u BiH zasnivaju upravo na tom povlaštenom društvenom staležu koji su stvorili po rodbinskoj, zavičajnoj, vjerskoj ili nekoj drugoj “pouzdanoj” liniji. Stoga se, uprkos rezultatima sve lošijim od lošijih, i dalje čvrsto drže u sedlu, jašući po gubitničkoj masi koja nepravdu bolno osjeća, ali ne zna kako da joj stane ukraj.

Komentari

11 Comments

 1. Rambo

  21/05/2015 at 12:41

  Režim se mjenja samo revolucijom i zato dižite guzice i svi na ulice

 2. Eldin_SA

  21/05/2015 at 12:47

  Kad ovi dinosaurusi u politici izumru,a BiH za 20 godina uđe u Evropsku uniju i ako je tada još bude, neki novi klinci će morati praviti pravednije društvo jer ćemo u suprotnom biti Turska kolonija i umirati od gladi

 3. nedim

  21/05/2015 at 12:55

  Ma možeš imati platu i 1.500 ali ti ne može biti dobro kad je sve ostalo u k*****.Dobro je samo novopečenim privatnim obrtnicima i njihovoj djeci. Stranka mu daje poslove,stimaju se tenderi i bogatstvo raste.Ali takvih u BiH ima 2 %. Ostalo su hamali i činovnici. Obicni drzavni sluzbenik potrosi milju dok poplaca rezije i ode na dva izleta.

 4. aldijan

  21/05/2015 at 12:56

  Eto sad ne valja u državnoj službi. 90% bosne nezaposleno, ali tebi je loše sa 1.500 jer je sve ostalo u kurczu. Ne seri matereti

 5. nedim

  21/05/2015 at 13:03

  Jedan od razloga zašto smo u k**** je zbog toga što svaka budala danas zna kako se vodi država i ekonomija. Napišeš komentar skriven iza nekog nicka i ti si ekspert.Svaka čast Aldijane. Nekulturu i argumente neću ni spominjati. Ali da ti ponovim. Ne radim u državnoj službi ali znam ljude koji rade. Oni su službenici i imaju posao i zbog toga su sretni. Plata je na vrijeme i za mnoge misaona imenica. Ali ni njima nije sjajno jer nista ne funkcionise kako treba. Je li mislis da možeš biti sretan u okruženju u kojem se svakog dana moze desiti da ti neko otme dijete i trazi otkupninu od 500 km?????

 6. Mirela Suljić

  21/05/2015 at 13:17

  Vidim svađate se bez veze a čovjek govori o krupnim ribama i velikom kriminalu. U BiH ima 5 posto super bogataša, 20 posto su njihovi paraziti a svi ostali gladuju. Nema vise srednje klase i to vam je uzrok svih problema. Kod nas je truhlo u sistemu jer država guli kožu s leđa obicnim smrtnicima a ovi stranacki kreteni imaju rupe i fondove od kojih im ostane cijelo malo bogastvo

 7. Slobodni strijelac

  21/05/2015 at 13:19

  Nek su prve dame juče obišle Baščaršiju. Ja dama i govana

 8. Lady

  21/05/2015 at 22:03

  I ja mislim da mediji u BIH namjerno isticu ruzne stvari u prvi plan u cemu je problem???Zasto svaki dan moramo slusati o ubistvima,dilerima,Bakiru,Sevama i ne 6nam vise sve cemu?Mozemo li vise slusati o pozitivnim stvarima koje se desavaju?Kad bi svi poceli isticati u prvi plan sve najgore bila bi to propast za drustvo.Jeste ima kriminal ima korupcija ali niti sta mogu promjeniti niti me ko pita za nesto.Jos da pokidam zivce sikirajuci se zbog necega sto ne mogu promijeniti i odmah u Jagomir.Ne pada mi na pamet

 9. AXEL

  21/05/2015 at 23:34

  Dok za sudije ne dođu pošteni i čestiti, a drža ne pohapsi sve tajkune, tornjake i novopečene bogatune nema blagostanja u našoj lijepoj državici

 10. elmedinko

  26/05/2015 at 11:04

  Režim danas bira novog/starog predsjednika i vladara života i smrti u Sarajevu.Kako nam može biti bolje kad je rječ o osobi koja je na vlasti zadnjih 20 godina

 11. Ermin

  26/05/2015 at 22:04

  Režim je danas dobio novog/starog kralja. Na kraju će zavrsiti ko Gadafi.Kako tužna je njegova sudbina nakon svega a i nasa sto ce jos proteci Neretve dok se to ne desi

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.