Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dragan Bursać

Vakcina ili smrt

Žena koja je dala intervju za narečeni časopis Sabina Silajdžić, kako veli, ograđuje se od svih reperkusija i izjava iza kojih, barem na papiru, stoji

Da sam znao, ne bih pisao. Ali đavo ne bira. Naš, kako ga zovu “lajf stajl magazin” Azra, objavio je intervju s ekonomisticom Sabinom Silajdžić, ponosnom majkom šestorice dječaka.

Ali…

Ali, kada vam stoji u naslovu “Moja djeca nisu vakcinisana, ne piju antibiotike, ne jedu čokoladu i ne traže da ih zabavljam”, okrene vam se pet puta glava oko centralnog korteksa.

Zaboga, zašto bi neko stavio ovakav naslov? Zašto bi zloupotrijebio jednu majku, koja se ne bavi imunologijom? Zašto bi radio na obmani javnosti preko jednog naslova? I na koncu, ako sve ovo nije tačno, zašto bi dao dignitet i medijski prostor jednom šarlatanu od majke?

‘Ajmo redom.

Prvo, naslov, vrlo morbidno, postoji iz jednog jedinog razloga – da bi se novina prodavala. Papir i hard-kopi je ionako u krizi. Turi na naslov šta ti se ćefne, samo da zvoni i da se prodaje. Promislite samo šta bi bilo da je u naslovu stajalo kako jedan imunolog poziva majke da cijepe djecu. Ko bi to čitao? Zaista, u postmodernom svijetu spektakla, kome je do istine. Možda je zaslužuju bebice, ali se ne pitaju za bilo šta.

Ovako će dotični komad hartije biti prodat u desetorostruko većem tiražu od uobičajenog. Aferim. Ako vam je to način, prosto vam bilo. A, jeste!

Trivijalno, zato, zvuče izjave uredništva i novinara kako nije “sve u njihovim rukama” i kako žele da “prošire raspravu u širim krugovima” na ovu temu. I odmah da se razumijemo, opskurni trend nevakcinacije nije trejd mark “Azre”. A, ne, tim gorućim fenomenom, mimo ljekara, biologa i imunologa, bavi se kurta i murta, sve srećno i nesrećno, zadnjih pet godina. Najnoviji tekst, tek je puki povod i opomena.

Žena koja je dala intervju za “Azru” do neba se kune, kako je naslov izvučen iz komteksta i kako joj uopšte nije bila namjera da svoj način “života” reklamira i nudi čitateljima. To bi bilo nekad, negdje OK, da nije u pitanju život djece, da žena nije ekonomistica, koja nema sa medicinom nikakvih referentnih tački i čije mišljenje neće poslušati hiljade čitalaca diljem BIH i regiona. [yuzo_related]

Dakle, bez obzira na njeno “neznanje”, nije u redu “ne znati” da će riječ ekonomske doktorice nauka biti bez odjeka. Nije u redu podijeliti prejudikativnu intimnu priču kao rol-model ponašanja i životnog stila u vezi sa potomstvom. Nije u redu. Nije u redu priču o anticijepljenju beba podvaliti, mahom neukom puku, kao realnu životnu alternativu.

Žena koja je dala intervju za narečeni časopis Sabina Silajdžić, kako veli, ograđuje se od svih reperkusija i izjava iza kojih, barem na papiru, stoji.

E,neće da bude u supismenom budalastom polusvijetu koji lista, a nekad i pročita papir olovni. Punoljetan čovjek je itekako odgovoran za svoje postupke, pogotovo za izrečenu riječ u medijskoj hemisferi. A, tek, ako iza te osobe stoje titularne prejudikacije.

Da se čeka mišljenje struke i nauke u BiH po pitanju obavezne vakcinacije, današnja novorođenčad bi dočekala punoljetstvo. Da li zbog inertnosti obogaljenog zdravstevnog sistema, da li zbog ubogih nepismenih portparola, da li zbog poslovične nezainteresovanosti, nikada ništa nećemo saznati.

Tek, ono što znamo je da je u većini ozbiljnih svjetskih zemalja vakcinacija OBAVEZNA. Tek, ono što znamo je da je vakcinacija u bivšoj nam državi, a Boga mi i ovoj najnovijoj OBAVEZNA, tek ono što znamo je da ljekar, imunolog i pedijatar donose vrhovno, konačno i obavezno mišljenje u vezi s vakcinacijom. Dakle, da postuliram, to NE MOGU, pravnici, novinari, ekonomisti, Jehovini i drugi svjedoci, padobranci, slobodni strijelci, internet znalci i ostali.

Pomoći ću lokalnim teoretičarima zavjere, ali i uspavanim vlastima, npr. ukoliko u Kaliforniji (leglu antivakcina pokreta) odbijete vakcinaciju od 2016. hmmm, pa to je NEMOGUĆE! U Australiji će vam, recimo, odbiti dječiji dodatak, pa vi izvolite! Ima toga u nedogled.

Za kraj, jedan od najvećih marketinških stručnjaka na Balkanu Istok Pavlović je rekao da je svaki marketing manipulacija, a da je ubjedljivo najjača manipulacija nad ili sa mladim roditeljima. Pokret antivakcinacije je ozbiljno, ali zaista ozbiljno ugrožavanje života najmlađih, koji se ne pitaju za bilo šta.

P.S.

Život djeteta je bitniji od mišljenja roditelja. Ili nije?!
Šta bi da je naslov zborio: “Moja djeca su vakcinisna, piju antibiotike, jedu čokoladu i konstantno traže da ih zabavljam”


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“