Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski muzej

3D izložba najljepših stećaka u Bosni i Hercegovini

historijski_muzej_bih

Na izložbi će biti predstavljeni neki od najljepših stećaka sa 10 lokaliteta u Bosni i Hercegovini a posjetitelji izložbe će imati priliku da dožive posve novo iskustvo srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale

Historijski muzej Bosne i Hercegovine ugostit će izložbu Stećak.3D baziranu na savremenoj tehnologiji VR iskustva. Otvaranje izložbe će biti održano u subotu, 29. maja u 12:00 sati, a nakon Sarajeva gdje će biti postavljena do 2. juna, izložba putuje u Zvornik, potom Zenicu, Mostar, Banjaluku i Stolac.

Izložbu Stećak.3D organizira Fondacija Mak Dizdar u okviru šireg projekta „StećAR: Enhanced Vision of Stećak“ koji se bavi mapiranjem nekropola stećaka i povezivanjem mladih iz Bosne i Hercegovine kroz rad na aktualiziranju kulturne baštine.

Na izložbi će biti predstavljeni neki od najljepših stećaka sa 10 lokaliteta u Bosni i Hercegovini a posjetitelji izložbe će imati priliku da dožive posve novo iskustvo srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale. Ovo virtuelno iskustvo osmislio je Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru zaslužan je za izradu 3D printova.

Na web stranici https://stecakmap.info/ koja je također, kreirana u okviru ovog projekta, predstavljene su fotografije, GPS koordinate i osnovni podaci o preko dvije stotine nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.