Kultura

U novootvorenom Bingo City Centru

4DX tehnologija u CineStaru Sarajevo donosi brojne specijalne efekte

23/10/2020

4DX je najmodernija tehnologija koju je razvio CJ 4DPLEX, vodeći svjetski brend 4D filmske tehnologije za igrane filmove, koja pruža potpuno kino iskustvo

U novootvorenom Bingo City Centru u okviru CineStar kina s pet zvjezdica Sarajevo će dobiti i prvu 4DX dvoranu gdje će građani moći uživati u najatraktivnijim hollywoodskim animacijama, trilerima, akcionim filmovima i hororima uz osjećaj kao da su u samom filmu.

4DX je najmodernija tehnologija koju je razvio CJ 4DPLEX, vodeći svjetski brend 4D filmske tehnologije za igrane filmove, koja pruža potpuno kino iskustvo.

4DX uključuje slike koje su u sinhronizaciji s pokretima sjedišta i ostalim specijalnim efektima poput vjetra, magle, mirisa, snijega i još mnogo toga kako bi se pojačala akcija na ekranu.

To je svjetski brend 4D filmske tehnologije za igrane filmove, blockbustere i alternativne sadržaje, prisutan sada već u više od 65 zemalja svijeta i 755 svjetskih kina, a CineStar ga je ekskluzivno doveo najprije u Banja Luku, a sada i u Sarajevo.

Ta najsavremenija tehnologija unaprjeđuje gledanje filma tako da gledalac ima osjećaj da postaje dio filma. Unutar 4DX dvorane, pokretna sjedišta i efekti okoline poput vjetra, mjehurića i mirisa rade u savršenom skladu s dešavanjima na ekranu.

4DX pokretna sjedišta opremljena su s tri osnovna pokreta, kretanje gore-dole, kretanje lijevo-desno i kretanje naprijed-nazad, koja mogu napraviti niz mogućih kombinacija kako bi oponašali aktivnosti poput letenja ili vožnje.

Tim 4DX stručnjaka i programera maksimiziraju osjećaj uključenosti u svaki film, bez da prekorače granice ugodnosti.

Filmovi više nisu vezani samo na svoja vizualna i zvučna ograničenja. 4DX je korak naprijed u evoluciji odlaska u kino, odvodeći publiku na putovanje u cjelovečernji film.

Pokretna sjedišta savršeno simuliraju adrenalinsku brzu vožnju, miris guma, kretanje kroz svemir, letenje ili plivanje. Snažni naleti vjetra, mjehurića, magle, kišne oluje i posebni mirisi poput baruta ili kafe gledaocima omogućavaju da zaista budu dio filma.

U 4DX-u mogu uživati sve generacije, ali postoje neka ograničenja za osobe sa smetnjama u zdravlju o kojima treba voditi računa, te se ne preporučuju djeci mlađoj od četiri godine i ispod 100 cm visine, trudnicama, osobama s invaliditetom i slično.

CineStar Cinemas je najveći kino lanac u Bosni i Hercegovini i regiji s 158 dvorana i više od 24.500 sjedišta, a multipleks u Sarajevu je 25. po redu na teritoriju Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Sarajevu je ujedno šesti grad u BiH u kojem CineStar posluje.

U junu 2019. godine Međunarodno udruženje kinematografa (UNIC) proglasilo je CineStar Cinemas najboljim kinoprikazivačem u Evropi u 2019. godini, jer predstavlja primjer kompanije koja iznova podiže ljestvicu u industriji i ostvaruje konstantan rast.

Nagrada ‘International Exhibitor of the Year’ dodijeljena je upravi Blitz-CineStara za predanost u pružanju najboljeg mogućeg kino doživljaja svojoj publici, stavljajući u prvi plan stalnu inovaciju, čime su postali jedan od vodećih i najbrže rastućih kino lanaca u regionu i Evropi, saopćeno je iz Business Laba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.