Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

69 autora iz regiona u novom izdanju Rukopisa

rukopis

Rekordnih 69 autora iz regiona odabrano je za Rukopise 40 – Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije, u izdanju Doma omladine Pančevo

Na osnovu konkursa na kojem je učestvovalo čak 395 autora, petočlani žiri iščitao je više od hiljadu pristiglih pjesama i priča. Od tog broja odabrani su radovi 69 autora, što je i apsolutni rekord u odnosu na sva prethodna izdanja zbornika Rukopisi.

Kao i nekoliko godina unazad, i ove godine više je zastupljena poezija nego proza.

Žiri i organizatori izrazili su u saopštenju posebno zadovoljstvo sve boljom regionalnom saradnjom i veoma dobrim odzivom mladih autora.

Iz Makedonije su odabrani: Biljana Dimko, Stefan Markovski, Mihajlo Sviderski, Darko Dimeski, Marijana Jančeska i Iva Damjanovski, iz Slovenije: Katja Gorečan, Nina Kremžar, Sara Fabjan i Jernej Kusterle, a iz Hrvatske: Monika Herceg, Tino Deželić, Goran Čolakhodžić, Antonio Karlović, Luka Stjepan Delić, Tomislav Augustinčić, Lana Bojanić, Vigor Vukotić i Denis Ćosić.

Među autorima Rukopisa 40 su i mladi iz Bosne i Hercegovine: Uroš Bojanović, Emina Đelilović, Nermin Delić, Armin Stefanović, Enesa Mahmić, Nikola Mikić, Nikola Rončević, Đorđe Maksimović, Mladen Topić, Emina Osmić Hajdarević i Merima Handanović, te iz Crne Gore: Marija Dragnić, Jovana Bojović, Nataša Gudelj, Barbara Delić i Jana Radičević.

Najviše prijavljeni, a i odabranih autora je iz Srbije: Marija Matić, Vesna Barzut, Ognjen Aksentijević, Damjan Unčević, Stefan Stanojević, Sara Mađar, Vladana Plavšić, Sara Spasić, Ivana Dimitrijević, Goran Stamenić, Snežana Nikolić, Zoran Bar, Tamara Krstić, Svetlana Savić, Natalija Jovanović, Aleksandar Stanić Škodrić, Danilo Brakočević, Milica Milosavljević, Sanja Filipović, Marko Kragović, Dejan Kanazir, Jovan Marković, Hristina Damjanović, Nevena Popović, Ajtana Dreković, Selvija Ferizović, Nikola Dojić, Igor Ivanišević, Aleksa Bošković, Petra Vidaković Cvetković, Stevan Tatalović, Aleksandar Slavković, Sergej Lovreković i Nikola Marković.

Žiri su činili glavna urednica Rukopisa Jasmina Topić, Dragana Mladenović, Srđan Gagić, Ana Ristović (Slovenija) i Zvonko Taneski (Makedonija).

Promocija Rukopisa 40 planirana je u okviru trodnevnog mini-književnog festivala koji će biti održan od 18. do 21. maja u Beogradu i Pančevu.

Odabrani autori biće kontaktirani i obavješteni o detaljima dolaska i o programu manifestacije. Oni, koji ne budu bili u mogućnosti da se odazovu, dobiće autorske primjerke na adrese navedene prilikom slanja radova.

Žiri Rukopisa i Dom omladine Pančevo, kao organizator konkursa, zahvalili su svim autorima koji su se prijavili, pozivajući ih ujedno da učestvuju u programu koji će biti realizovan u maju.