Aida Begić vas vodi kroz izložbu “Taština malih razlika” Graysona Perryja

Grayson_Perry_Otvaranje_011

U sklopu zvaničnog programa Sarajevo Film Festivala, sa početkom u 17.00 sati, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u Sarajevu će danas otvoriti vrata svim zainteresovanim posjetiocima, koji će uz vođenje režiserke Aide Begić imati priliku da bolje upoznaju život i rad Graysona Perryja.

Autorsko vođenje Aide Begić biti će fokusirano na teme kao što su pitanje unificiranosti potreba savremenog čovjeka određenih korporativnim kapitalističkim svijetom, pitanje plemenskog danas kroz Perryjev rad, ali i poređenje sa onim šta se događa kod nas po tom pitanju.

U ovom vođenju, govoriti će se i o demistifikaciji svijeta i umjetnosti, o elitizmu vulgarnosti i vulgarnosti elitizma. Spomenute teme će biti prikazane kroz analizu života Tima Rakewella, izmišljenog lika, čiji život i putovanje kroz klase Grayson Perry prikazuje u ovoj izložbi, sa osvrtom na dramske situacije koje je umjetnik postavio.

Aida Begić je rođena u Sarajevu. Diplomirala multimedijalnu režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njen diplomski film Prvo smrtno iskustvo prikazan je 2001 godine na Cannes film festivalu, oficijelna selekcija Cinefondation i nakon toga dobio niz nagrada širom svijeta.

Njen debitantski dugometražni igrani film Snijeg dobitnik je Grand Prix nagrade programa Sedmica kritike Cannes film festivala, a nakon toga dobitnik niza nagrada širom svijeta. Snijeg je nominovan za Evropsku filmsku akademiju kao otkriće godine u sekciji Discovery. 2009-e Begićeva osniva nezavisnu produkcijsku kuću Film House. Njen drugi dugometražni igrani film Djeca, premijerno je prikazan na Cannes film festivalu, u oficijelnoj selekciji Un Certain Regard, gdje je i nagrađen specijalnom nagradom žirija. Piše scenarij i režira kratki film Album, kao dio omnibusa Mostovi Sarajeva, koji je 2014 premijerno prikazan u oficijelnoj selekciji Cannes film festivala, program Special Screening.

Producentica je dugometražnog dokumentarnog filma “Kuća od 100 miliona dolara” reditelja Rešada Kulenovića.

Aida Begić je vanredna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Članica je AMPAS, EFA, SACD i UFRBiH. Trenutno završava svoj treći dugometražni film o sirijskoj siročadi “Ne ostavljaj me”.

Izložba „Taština malih razlika“ se održava u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine  od 12. jula do 25. augusta.

Izložba se sastoji od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama. Inspirisane ciklusom slika „Život razvratnika“ Williama Hogartha, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rakewella – od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojama i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti.

Kompozicija svake tapiserije donekle podsjeća na djela rane renesanse i podstiče na umjetničko, ali i socio-političko istraživanje.

Grayson Perry je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Claire.

Dobitnik je prestižne Turner nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

„Taština malih razlika“ se sastoji od šest tapiserija velikog formata, osam printova djela Williama Hogartha, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perryevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložba je u zajedničkom vlasništvu kolekcije British Council-a i kolekcije Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar. Ona je poklon umjetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund i fondacije
„Sfumato“ i kompanije AlixPartners.