Kultura

Festival dokumentarnog filma

AJB DOC Film Festival ponovno gostuje u Konjicu

15/08/2021
FOTO: Ilustracija

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Centrom za kulturu „Narodni univerzitet Konjic“ i ove će godine od 16. do 25. augusta 2021. gostovati u tom gradu u okviru manifestacije „Konjičko kulturno ljeto 2021“


SARAJEVO (AA) – Hercegovačka publika će od 16. do 25. augusta moći pogledati niz odličnih dokumentaraca iz domaće produkcije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Centrom za kulturu „Narodni univerzitet Konjic“ i ove će godine od 16. do 25. augusta 2021. gostovati u tom gradu u okviru manifestacije „Konjičko kulturno ljeto 2021“. U ljetnom kinu bit će prikazana četiri filma odabrana iz programa pandemijskog izdanja festivalskog programa 2020.

Filmovi domaće produkcije koji će biti prikazani u Konjicu su: Portret jedne legende – Vaha, o jednom od najpopularnijih nogometaša i trenera s naših prostora Vahidu Halilhodžiću, Džemo, o stočaru zaljubljenom u trčanje, koje mu mijenja život iz korijena, Dream team babe, penzionerkama iz Ljubuškog koje oduševljavaju svojom energijom i muzičkim nastupima, te film Komšije, priču o ljudima koji su prisiljeni ostaviti sve i krenuti u potragu za boljim životom. Svi filmovi prikazuju se u večernjem terminu u 20,30 sati.

O kvalitetu odabrane selekcije govori i činjenica da je film Komšije osvojio nagradu stručnog žirija za selekciju AJB Prikazuje, a po završetku Festivala Džemo je nagrađen Specijalnim priznanjem kao najgledaniji film s više od 60.000 pregleda tokom pet festivalskih dana.

Organizatori Festivala saopćili su da ih je prošlogodišnje veliko interesovanje konjičke publike podstaklo da se ovo gostovanje ponovi, ali i da ostvare saradnju s drugim manifestacijama širom Bosne i Hercegovine te tako izađu u susret publici, ali i osiguraju što bolju vidljivost kvalitetnih filmova domaće produkcije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.