pozorište mladih sarajevo

“Ako pčele odu” predstava koja upozorava na posljedice nestanka pčela

pozorište mladih sarajevo

Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, ali upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo

Na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u petak, 26. novembra u koprodukciji sa Centrom za kulturu i mlade premijerno će biti izvedena predstava “Ako pčele odu…” Selme Parisi u režiji Zijaha A. Sokolovića.

Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, ali upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo.

Autorica Selma Parisi kazala je na konferenciji za medije da kroz specifičnu formu predstave žele da educiraju, informišu djecu i mlade o gorućim društvenim teamama.

– Tema pčele je zaista goruća tema. Vjerujem da smo uspjeli prenijeti poruku da je zadnji trenutak da obratimo pažnju na njih – kazala je Parisi.

Reditelj predstave Zijah A. Sokolović kazao je da se radi o neobičnom tekstu Selme Parisi, te o tome da se kroz formu pozorišta i formu predstave djeca ne samo zabave, ne samo da maštaju, ne samo da stiču neku sigurnost komunikacije, nego da nešto i nauče. Ne samo o životu, nego i da nauče nešto i vremenu u kojem žive.

– Predstava se zove “Ako pčele odu…”, a u podnaslovu “Čovjek može da živi još samo četiri godine”.
Mi smo željeli da jednu takvu temu na zabavan način predočimo djeci kao predstavu. Da znaju da to vrijeme koje će živjeti moraju živjeti i sa pčelama. Vjerujem da smo u tome uspjeli – naveo je Sokolović.

Koreograf predstave Emir Fejzić rekao je da pčele imaju svoj organizovani red koji kad se naruši, naruši se sve.

– To je jedna velika poruka nama ljudima, što nikako ne želimo da poštujemo neka pravila kako bismo svi mogli da živimo na planeti. Jer mi smo ti koji ubijamo te male životinje. Idemo za tehnologijom. Grabimo najnovije mobitele, želimo da nam je internet najbrži, a to je ono što najviše uništava pčele. Ako uništimo pčele uništićemo sami sebe – kazao je Fejzić.

U predstavi igraju: Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Armin Omerović. Scenografiju potpisuje Narda Nikšić, autori muzike su Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.