Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Manifestacija "Tomislav Trojak"

Aleksandar Čavić snimio najbolju sportsku fotografiju

najbolja sportska fotografija

Pobjednička fotografija snimljena je prošle godine na Banjalučkom polumaratonu

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona danas je održan Izbor najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini, koji nosi naziv “Tomislav Trojak”, a ovogodišnji pobjednik je Aleksandar Čavić iz Banjaluke, javlja Anadolu Agency (AA).

Tomislav Trojak bio je istaknuti bh. fotoreporter, koji je bilježio događaje širom države, a najviše je volio sportsku fotografiju. Ponosio se svojim radovima nastalim tokom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine i u italijanskoj Firenci kada su 1988. godine košarkašice tuzlanskog “Jedinstva” postale prvakinje Evrope. Preminuo je u septembru 2015. godine.

U znak sjećanja na Trojaka, Udruženje građana “Centar kreativnih aktivnosti” organizuje Izbor najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini. Osim Čavića, nagrađeni su još i radovi Jasmina Hadžića iz Zenice, koji je osvojio drugo mjesto i posebno priznanje, dok su Jelena Đurđević iz Banjaluke i Goran Lončar iz Tuzle podijelili treće mjesto.

Pobjednička fotografija snimljena je prošle godine na Banjalučkom polumaratonu.

“Na fotografiji je jedan stariji gospodin koji je istrčao rutu od 21 kilometar u roku od 3 sata i 20 minuta. Na njoj se vidi radost učesnika i svih prisutnih koji su ga dočekali na cilju. Sportska fotografija je trenutak za koji nikada ne znamo kada će naići. Osim opreme, bitno je procijeniti mjesto s kojeg se fotografiše. Vidio sam ovog starijeg gospodina kako trči i čekao sam ga više od tri sata dok nije završio polumaraton˝, izjavio je Čavić.

Robert Andrejaš, predsjednik stručnog žirija naveo je da je na konkurs stiglo 40 fotografija i da je bio težak zadatak odabrati najbolje.

“Ovdje su vjerovatno najbolje sportske fotografije u Bosni i Hercegovini nastale u protekloj godini. Velika sreća za ovu izložbu je da imamo presjek svih sportova, a u izboru učestvuju odlični bh. fotoreporteri, što je velika sreća za nas jer bosanska fotografija dosta visoko kotira u polju sportske fotografije, bez obzira na niži kvalitet opreme kojom raspolažu naši fotografi. Ukoliko bismo bili ravnopravni po opremi, mislim da bismo bili nedostižni”, naveo je Andrejaš.

Igor Trojak, sin pokojnog Tomislava Trojaka zahvalio se svima koji su omogućili održavanje ove manifestacije, kako se lik i djela njegovog oca ne bi zaboravili.

Narednih dana izložba se može pogledati u Sportskom, kulturnom, privrednom centru “Mejdan”.