Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Aleksandar Hemon dobitnik nagrade američkog PEN-a

23/02/2017

Nagradu američkog PEN-a za književno djelo u 2017. godini dobio je bh. romanopisac, esejist i kritičar Aleksandar Hemon, Sarajlija sa američkom adresom, za usmenu historiju o bh. izbjeglicama “How Did You Get Here?: Tales of Displacement”, prenosi Publishers Weekly.

Nagrada podrazumijeva i novčani iznos od 10.000 dolara.

– Kako u političkom, tako i u nacionalnom diskursu prema kojima je PEN centar okrenut, nastavljamo podržavati mjesto koje humanost ima u koherentnom dijalogu. Mnogi dobitnici ovogodišnjih nagrada istraživali su društvene teme koje su na vrhu naše nacionalne svijesti. Ovogodišnja PEN nagrada dodijeljena je za izvrstan književni rad i različitost pisanja njihovih kreatora – stoji u saopćenju predsjednika PEN centra u Americi Andrewa Solomona.

Svečanost dodjele nagrada bit će održana 27. marta u New Yorku kada će biti objavljena imena ovogodišnjih dobitnika ostalih nagrada PEN-a. Domaćin će biti komičar Aasif Mandvi.

PEN Amerika ove nagrade dodjeljuje od 1963. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.