nub bih

Alikadić i Risojević nominirani kandidati za ALMA 2022. godinu

BiserAlikadic_RankoRisojevic30042021

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, kao nominacijsko tijelo za prestižnu međunarodnu nagradu Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), je za 2022. godinu, uz konsultacije sa drugim institucijama i bibliotekama, nominirala priznate bosanskohercegovačka autore za djecu i mlade, Biseru Alikadić i Ranka Risojevića, saopćeno je iz NUB BiH

Bisera Alikadić je pjesnikinja, pripovjedačica, pisac romana, radio drama. Piše i za djecu i za odrasle.

Alikadić je prisutna na stranicama dječije štampe, na radio i televizijskim emisijama za djecu, te stalni gost u školskim klupama. Bisera je pisac, ali i interpretator svojih djela

Zastupljena je u više antologija, panorama i izbora iz bh. književnosti i književnosti bivše države Jugoslavije. Odlikovana je sa više priznanja i to: „Zlatni broš za umjetnost“ 1999. godine, književna nagrada za najbolja književna ostvarenja „Skender Kulenović“ u 2003. godini, a članovi čitalačkog kluba „Patuljak“ izglasali su je za najboljeg dječijeg pisca 2005. godine.

Saradnik je u najčitanijim časopisima za djecu. Od 2001. godine stalni je saradnik lista „Palčić“.

Ranko Risojević zauzima značajno mjesto u modernoj književnosti Bosne i Hercegovine knjigama za djecu. Njegov roman “Dječaci sa rijeke Une” već je godinama na obaveznim listama za čitanje u osnovnim školama. Pjesme i priče su mu uvrštene u značajne antologije dječje književnosti.

Dobitnik je mnogih nagrada za svoj rad za djecu i odrasle. Autor je nekoliko dječjih radio predstava, koje su prevedene na mnoge jezike i emitirane u brojnim radio stanicama u Jugoslaviji i drugim evropskim zemljama.

Dobitnik je i nagrade „Mali princ“ koju je dobio za svoja djela za decu u Subotici na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu,saopćeno je.