Kultura

mostarsko ljeto

Alma Subašić koncertom “Sevdah sehara” oduševila mostarsku publiku

20/07/2019

Alma Subašić pjeva od svoje desete godine

U sklopu međunarodne kulturno-turističke manifestacije “Mostarsko ljeto”, jedna od najperspektivnijih bh. interpretatorki sevdaha Alma Subašić održala je u petak navečer koncert, kojim je izvodeći neke od najpoznatijih sevdalinki, oduševila mostarsku publiku.

Na repertoaru su bile sevdalinke poput “Stade se cvijeće rosom kititi”, “Zapjevala sojka ptica”, “Tebi majko misli lete”, “Oj Safete Sajo Sarajlijo”, “Čudna jada od Mostara grada”, “Ne silazi sa čardaka”, kao i autorska pjesma Alme Subašić “Nigdje tako ko u Bosni nema”…

Alma Subašić pjeva od svoje desete godine. Očeva harmonika i kućni ambijent u kome je odrastala utjecali su da je već sa nepunih deset godina tako interpretirala sevdalinke i narodne pjesme da su mnogi stručnjaci iz svijeta muzike savjetovali da odmah snimi svoj prvi album, kako bi ostalo zabilježeno ono što, kako su i sami govorili, “nisu nikada do tada čuli”.

Nakon festivala narodne muzike u Konjicu, na kome odnosi jednoglasnu pobjedu kako stručnog žirija tako i publike, Alma odlazi i na audiciju na Javnom rtv servisu Bosne i Hercegovine i snima prvi singl “Veni moja ljubavi” za rtv arhiv, a nakon toga završava i svoj album pod nazivom “Pjesme u srcu i duši desetogodišnje djevojčice”, koji kasnije izlazi u tri izdanja.

Prvi solistički koncert izvodi u rodnom gradu Konjicu na svoj deseti rođendan. Nedugo zatim, snima i svoje prve autorske pjesme, nastupa na koncertima i festivalima, osvaja pobjednička priznanja.

Dobitnica je brojnih nagrada, a za svoj rad je, među ostalim, dobila i općinsko priznanje za promociju sevdalinke.

Kažu da njen glas dira tamo gdje nas rijetko što u životu dotakne. Alma je stekla zvanje diplomirane arhitektice i nastavlja da pjeva i njeguje tradiciju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.