Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasada SAD-a podržala program “Moja BiH, moje naslijeđe”

mojabih333

Edukativni program “Moja BiH, moje naslijeđe” koji Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine provodi od 2006. godine, prvi put je podržan programom Democracy Commission Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u iznosu od 20.000 dolara.

Program podrazumijeva podizanje svijesti o zaštiti naslijeđa, njegovoj slojevitost i značaju, a bit će proveden kroz interaktivna predavanja, takmičenje i kamp ‘Moja BiH, moje naslijeđe’ u jedanaest bosanskohercegovačkih osnovnih škola s područja Prozora, Drvara, Brčkog, Zenice i Tuzle.

Stručnjaci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika su u martu 2017. godine posjetili “Drugu” i “Treću osnovnu školu” iz Brčkog, osnovnu školu “Sveti Franjo”, “Mejdan” i “Bukinje” iz Tuzle, zeničke osnovne škole “Ćamil Sijarić” i “Meša Selimović” te osnovne škole “Marko Marulić”, “Šćipe”, “Alija Isaković” iz Prozora i osnovnu školu “Drvar” iz Drvara. Ovom prilikom održali su predavanja o temi “Moja BiH, moje naslijeđe” te skrenuli pažnju polaznika na nacionalne spomenike njihovog kraja.

Ovi susreti bili su prilika za poziv na konkurs za prijavu likovnih, literarnih, maketarskih radova, fotografija i videa na temu ‘Moja BiH, moje naslijeđe’ koji ostaje otvoren do 31. aprila 2017. godine.

Novitet među aktivnostima projekta je kamp “Moja BiH, moje naslijeđe” koji će biti održan 8., 9. i 10. maja u Sarajevu. Na kampu će učestvovati 77 učenika i nastavnika iz gradova koji su obuhvaćeni ovogodišnjim ciklusom projekta. Kroz aktivnosti kampa polaznici će imati priliku posjetiti znamenitosti Sarajeva, neke od najznačajnijih nekropola sa stećcima nadomak grada, Nacionalnu galeriju BiH i učiti kroz radionice i igru u organizaciji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Kamp će biti zatvoren svečanošću u izložbenim prostorima Zemaljskog muzeja uz prigodni kulturno-umjetnički program i izložbu nagrađenih radova. Ovom prilikom najuspješnijim takmičarima bit će dodijeljene vrijedne nagrade, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.