Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posjetila Brčko

Ambasadorica Toudic: Popularizirati francuski jezik i francusku kulturu u BiH

francuskaambasadoricatoudic

Naglasila je da je kultura izuzetno važno polje djelovanja te da je razgovor s predstavnicima kulturnih institucija stvorio pretpostavke za brojne načine kulturne saradnje

Noviomenovana francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, u okviru službene posjete Brčko distriktu BiH, sastala se sinoć s predsjednicima tri nacionalna kulturna društva u Brčko distriktu s kojima je razgovarala o mogućim oblicima kulturne saradnje između francuske ambasade u BiH i tih kulturnih institucija.

Ambasadorica Toudic je u izjavi za Fenu kazala da je za nju veoma važno što nacionalna kulturna društva u Brčkom uspješno sarađuju te da je Brčko distrikt primjer koji se treba pratiti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da je kultura izuzetno važno polje djelovanja te da je razgovor s predstavnicima kulturnih institucija stvorio pretpostavke za brojne načine kulturne saradnje.

– Naša želja je da mladi ljudi izučavaju francuski jezik, ali ne s namjerom da odu iz BiH već da uče francuski jezik, studiraju ga, te na taj način daju doprinos popularizaciji francuske kulture i francuskog jezika, ali i zajednici u kojoj žive kroz moguće vidove saradnje s francuskim privrednicima od kojih neki već djeluju u BiH. Dugoročno gledajući, cilj nam je vratiti mjesto francuskom jeziku koje je nekada imao i to ne samo u Brčkom već i u cijeloj BiH – poručila je ambasadorica Toudic.

Ona je istakla da je francuski jezik cijeli jedan sistem kulturnih vrijednosti, a kao primjer je navela vlastito iskustvo iz Španije.

– Dok sam radila u Madridu, često sam imala priliku razgovarati s roditeljima čija su djeca pohađala francuske gimnazije u Španiji. Oni su uvijek isticali da je obrazovanje koje njihova djeca dobiju, obrazovanje koje daje cijeli jedan sistem vrijednosti i razmišljanja – potcrtala je Toudic.

Predsjednik HKD “Napredak“ Brčko Mirko Jozić je kazao da je francuski jezik nepravedno zanemaren u sistemu obrazovanja u BiH te da bi dugoročno trebalo planirati pokretanje kvalitetnih francuskih škola koje bi nudile najbolje obrazovanje. Na taj način bi doprinijele kvalitetnijem obrazovanju u BiH, ali i popularizaciji francuske kulture.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta“ Dragan Tomić je izjavio da bi bilo dobro, po ugledu na “Američki kutak“ koji godinama djeluje u Gradskoj biblioteci-knjižnici Brčko distrikta i promovira američku kulturu i engleski jezik, osnovati slično odjeljenje koje bi se bavilo promoviranjem francuskog jezika.

Predsjednik BZK “Preporod“ Brčko Edin Jašarević predložio je mogućnost da brčanski “Preporod“, uz podršku francuske ambasade u BiH, u okviru svoje sekcije “Škole stranih jezika” koja već nudi kurseve engleskog, njemačkog i turskog jezika, pokrene kurs izučavanja francuskog jezika.

Kao prvi oblik kulturne saradnje između Brčko distrikta BiH i Ambasade Republike Francuske u BiH, u narednom periodu dogovoreno je postavljanje izložbe posvećene ženama humanitarnim radnicama iz cijelog svijeta. Izložba će najprije biti postavljena u Sarajevu u Muzeju književnosti, a nakon toga će je moći vidjeti i brčanska publika.