Amila Kahrović-Posavljak dobitnica nagrade “Excellence in Literature”

amila-and-ferida

Amila Kahrović-Posavljak dobitnica je prve godišnje nagrade “Excellence in Literature” za roman “Smrtova djeca” koju dodjeljuje organizacija “Čuvaj se”, a riječ je o američkoj neprofitnoj književnoj organizaciji za ljudska prava, objavila je Izdavačka kuća Buybook.

“Čuvaj se” zajedno sa svojim partnerima i uz podršku grantova promovira autore i autorice koji pokazuju književnu briljantnost i duh žestoke, slobodne ekspresije. Ta nagrada podrazumijeva novčani iznos, prevođenje romana “Smrtova djeca” na engleski jezik, te snabdijevanje američkih knjižara prevedenim izdanjem.

U obrazloženju direktora za medije organizacije “Čuvaj se” prof. dr. Toma Simpsona naglašen je značajan doprinos koji je roman “Smrtova djeca” dao književnosti marginaliziranih zajednica, te sjećanju na rat i agresiju u Bosni i Hercegovini devedesetih godina.

Roman “Smrtova djeca” objavljen je u Buybookovoj ediciji “Savremena bh. književnost” 2017. a riječ je o romanu prvijencu već nagrađivane pjesnikinje.

– Od smrti nismo imali nikakav strah – bila je za nas posve prirodan tok svijeta. Jedan trenutak se igraš sa svojim igračkama, drugi si očima zagledan u nebo koje više ne vidiš. I cijeli svijet postoji samo da se polako pretače u groblje. Tako smo osjećali njenu sveprisutnost. Osjećala sam je tako snažno da, kad bi se rodilo dijete u naselju, obično sam prvo zamišljala njegov grob – piše Amila Kahrović-Posavljak u “Smrtovoj djeci”, romanu koji nije ispovjedna proza niti pokušaj dnevničkih bilješki o iskustvima odrastanja u ratu i poraću.

O užasu koji nas je definisao i propasti koja je došla po nas, Amila Kahrović-Posavljak piše onako kako niko do sada nije pisao u postratnoj bosanskohercegovačkoj književnosti. Ta knjiga između ostalog, gorki je saveznik na putu prihvatanja činjenice da cijeli svijet postoji samo da se polako pretače u groblje.

Roman “Smrtova djeca” moguće je pronaći u Buybookovoj prodajnoj mreži u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, te putem web shopa www.buybook.ba, saopćeno je iz te izdavačke kuće.