Veliki priznanje

Amina Krvavac u žiriju za Evropski muzej godine

Amina Krvavac (1)

Ove nagrade dodjeljuje Evropski muzejski forum, organizacija posvećena promociji izvrsnosti u muzejskoj djelatnosti

Izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac, bit će naredne tri godine članica žirija za izbor Evropskog muzeja godine, u okviru kojeg se dodjeljuju nagrade najboljim i najinovativnijim evropskim muzejima.

Nagrade u okviru izbora za Evropski muzej godine dodjeljuju se od 1977., te predstavljaju muzejske nagrade s najdužom tradicijom. Dvije glavne nagrade iz ovog programa, nagrada za Evropski muzej godine i Muzejska nagrada Vijeća Evrope smatraju se najprestižnijim muzejskim nagradama u Evropi. Upravo je Muzej ratnog djetinjstva 2018. godine dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope.

Ove nagrade dodjeljuje Evropski muzejski forum, organizacija posvećena promociji izvrsnosti u muzejskoj djelatnosti.

-Tokom proteklih godina imala sam priliku upoznati se s radom žirija, ali iz perspektive muzeja kandidata za jednu od nagrada koja se dodjeljuje u okviru ovog prestižnog programa. Kroz cijeli taj proces shvatila sam značaj i doprinos Evropskog muzejskog foruma cjelokupnom evropskom muzejskom sektoru. Bez obzira na to da li se radi o velikim ili malim muzejima, s dugogodišnjom tradicijom ili novootvorenim institucijama, Forum ih kroz ovaj program, već više od 40 godina, kontinuirano nadahnjuje i motivira da teže izvrsnosti u svim aspektima svoga rada. Postati članicom žirija i naći se s druge strane procesa nevjerovatna je čast, koja sa sobom nosi i veliku odgovornost jer se od članova i članica žirija očekuje da doprinose jednoj ovako važnoj misiji – kaže Amina Krvavac, te dodaje da je ovo prvi put da se u žiriju nalazi neko iz Bosne i Hercegovine.

Žiri za Evropski muzej godine čini 11 muzejskih eksperata iz 10 evropskih država. Oni svake godine odlučuju o dobitnicima nagrada nakon složenog procesa koji uključuje i posjete nominovanim muzejima. Godišnja dodjela nagrada uobičajeno se održava u maju, a posljednja je održana u Sarajevu, u maju 2019. godine, u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma. Na pratećoj konferenciji tada je učestvovalo preko 200 muzejskih profesionalaca iz cijelog svijeta. Konferencije za 2020. i 2021. godinu su odgođene zbog pandemije, a nagrade za ove dvije godine bit će dodjeljene putem online ceremonije u maju 2021. godine. U konkurenciji za nagrade bit će 88 muzeja, a među njima i Muzej Hercegovine iz Trebinja.