Kultura

„Umjetnost u izlogu 2021“

Amra Zulfikarpašić promovira knjigu “Pišem ti bosančicom”

11/05/2021

Na promociji knjige posjetitelji će imati priliku da razgovaraju s autoricom prof. Amrom Zulfikarpašić u prostoru Galerije, najavili su organizatori promocije

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH (ULUPUBiH) u sklopu projekta „Umjetnost u izlogu 2021“ danas će promovirati knjigu „Pišem ti bosančicom“ autorice prof. Amre Zulfikarpašić u galeriji ULUPUBiH.

Pismo se prenosilo s koljena na koljeno, kao narodna pjesma, te se tako usput mjenjalo dok nije izumrlo, sredinom prošlog stoljeća. Narod je iza sebe ostavio mnoge pjesme koje se i danas pjevaju ali i pisane dokumente, minijature, knjige i stećke, koje danas rijetki znaju da pročitaju, a koji likovnim izrazom i simbolikom u najvećoj mjeri objedinjuju sve specifičnosti naše kulture i jezika, te definiraju naše naslijeđe, istaknuto je o knjizi „Pišem ti bosančicom“.

Ovim povodom biti će upriličena izložba grafika inspirisanih bosančicom, koja će biti otvorena do 18. maja.

Na promociji knjige posjetitelji će imati priliku da razgovaraju s autoricom prof. Amrom Zulfikarpašić u prostoru Galerije, najavili su organizatori promocije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.