Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska glumica

Anja Matković: Obožavam humor u Sarajevu i ljude koji čine taj grad

Deset u pola (1) (1)

Brojni glumci su se okušali u tom filmu, mladim snagama je pružena šansa da pokažu umijeće glume, ali i da se okušaju i pokažu vlastitu kreativnost

Film “Deset u pola” reditelja Danisa Tanovića, koji je premijerno prikazivanje zabilježio na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, od 2. decembra počet će turneju u kinima Bosne i Hercegovine.

Brojni glumci su se okušali u tom filmu, mladim snagama je pružena šansa da pokažu umijeće glume, ali i da se okušaju i pokažu vlastitu kreativnost.

Jedna od takvih je i hrvatska glumica Anja Matković koja u filmu ‘izaziva’ najveću ‘pometnju’ pravljenjem videa o tome koji su ćevapi u Sarajevu najbolji.

– Točno, ja u filmu “Deset u pola” tumačim ulogu Zagrepčanke Gordane Matić, najčuvenije Food blogerice u regiji, koja u Sarajevo dolazi sa agendom da razriješi čuveno sarajevsko pitanje a to je gdje su najbolji ćevapi u gradu – kazala je Matković u izjavi za Fenu.

Ona, Gordana Matić, svojvrstan je pokretač radnje, kako se narodski kaže “zakuha stvar” i pokrene lavinu uzročno-posljedičnih situacija.

Na pitanje kakva je bila saradnja sa redateljem Tanovićem, te koliko je uspjela ostvariti se u filmu, Matković ističe da je saradnja bila odlična, te da je uvijek lijepo raditi sa tako iskusnim redateljem.

Film je snimljen za samo 21 dan, a to je, podsjeća ona, jako kratak period za snimanje dugometražnog igranog filma.

– U takvim okolnostima iskustvo i spremnost redatelja dolazi na vidjelo. Do glumačkih rješenja dolazilo se kroz čitaće probe, pa probe na lokacijama snimanja i konačni rezultat je uvijek zjadnička kreacija redatelja i glumaca – navela je ona.

Matković je tokom snimanja filma koristila priliku obići Sarajevo ali i pojesti dobre ćevape.

– Iskreno ja obožavam grad Sarajevo i ljude koji čine taj grad. Obožavam humor koj je prisutan na svakom koraku, vašu toplinu, srdačnost koju nikada niste izgubili i kroz sve nedaće koje su pogodile taj grad. A sarajevski ćevapi su nezaobilazna delicija. Čim dođem u Sarajevo prvo šta napravim odem na ćevape, pa onda dalje…- istakla je Anja Matković u izjavi za Fenu.

Također, u filmu “Deset u pola” šansu da pokaže glumačke sposobnosti dobio je i bh. glumac Kerim Čutuna, koji u filmu igra ulogu sina jednog od ćevabdžija, Orhana.

Čutuna pojašnjava za Fenu kako Orhan ima svoj svijet u kojem je ljubav na prvom mjestu. On je mlad i zbunjen novonastalom situacijom. Zaljubljen u djevojku čiji je otac također ćevabdžija,.

– Ljubav bi trebala uvijek pobijediti, tako i u filmu – ističe Čutuna.

I njemu je, kaže, bilo veliko zadovoljstvo raditi sa Danisom Tanovićem, kao i sa čitavom ekipom. Upute su bile jasne, ali i svaka smislena glumačka sugestija prihvaćena.