široki brijeg

Ante ulice pretvara u muzeje i galerije: Drago mi je kada moji grafiti dopru do ljudi

FNA_145008

Lovrić svojim radovima ulicu pretvara u muzej i galeriju dostupnu svima, a slučajne prolaznike, pretvara u promatrače umjetničkog djela

Ante Lovrić iz Širokog Brijega, veliki zaljubljenik u grafite koji su mu hobi gotovo petnaest godina, predstavio je sinoć svoje radove izložbom naziva “Dobro je sve”, koja je upriličena u Graleriji “Vrba” u Širokom Brijegu.

“Dobro je sve” čini 24 fotografije grafita i murala te pet novih radova pripremljenih za izložbu koje će posjetitelji moći pogledati do 16. augusta.

Grafiti Ante Lovrića, kojima se bavi poslednjih petanestak godina, u početku su bili samo pseudonim potpis na zidnim plohama, a danas su prepoznatljiv opus ispred kojeg se prolaznik zaustavi, nasmije satiričnoj poruci koju šalje.

Autor kaže kako je nasmijati prolaznika prvenstveno cilj njegovih radova.

– Na mojim autorskim djelima većinom prevladavaju motivi Hercegovine i života Hercegovaca, nekih događaja i izreka, ali radim i ostale motive. Poruke mojih radova su sarkastične i satirične i drago mi je kada se ljudi nađu u poruci, nasmiju se, ili se malo zamisle – kazao je Feni autor Lovrić uoči izložbe.

Ljubav prema grafitima kod Lovrića se rodila još osnovnoj školi, a danas je to, kako kaže, sastavni dio njegova života.

– Prva ljubav prema grafitima rodila se u šestom, sedmom razredu kada sam počeo skice klasičnih grafita. Prvi rad sam napravio na zidu stadiona “Pecara” u Širokom Brijegu, a riječ je o običnom grafitu – potpisu, a poslije su se ideje i tehnike razvijale. Ova umjetnost ti jednostavno postane dio života. To je moja nutrina koja izlazi iz mene, a kao galeriju najčešće odabirem ulicu – ističe Lovrić.

Njegova su djela prilično zahtjevna. Izrada skice, pa kasnije šablona, uzima dosta vremena, pogotovo ako je riječ o radu velikih dimenzija. Šablone izrađuje od mnogo malih dijelova koje, nakon izrade u računalu, printa, izrezuje te lijepi.

Pomno bira i mjesto gdje će oslikati grafit. Određenu ličnost smješta u krajolik gdje će svima biti jasno koju poruku želi poslati. Velik izazov iziskuje prijenos ideje na zid jer se treba zaputiti na mjesto, ponijeti sa sobom svoj ‘hodajući atelje’ i paziti na one koji ovu vrstu umjetnosti smatraju vandalizmom. Kako Ante kaže, upravo mu je ta zadnja faza i najdraža.

Grafit kao medij sve se češće smatra umjetnošću koja ukazuje na socijalnu osjetljivost i angažiranost kojom obiluje jedno djelo.

Lovrić svojim radovima ulicu pretvara u muzej i galeriju dostupnu svima, a slučajne prolaznike, pretvara u promatrače umjetničkog djela. Suvremenu umjetnost, koja u svijetu odmiče od tradicionalnog, on vješto stapa upravo s tradicijom.

Ljubitelji grafita Lovrićeve radove mogu vidjeti diljem gradova BiH, u Hrvatskoj, a jedan rad ima i u Njemačkoj. Nastupao ja i na Street art festivalu u Mostaru gdje je ostvario zapažene reakcije na djelo “Kad se kenjac zainati”, oslikano na Bijelom Brijegu.