Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

ARS Centar i partneri najavili premijeru baletne predstave na sceni BNP-a

211221_krcko_oraščić4

Predsjednica ARS Centra Samira Spahić-Rustempašić istakla je kako su “prateći djecu i omladinu, s kojima rade”, shvatili da ih je neophodno vratiti u normalne tokove života nakon dvogodišnje borbe sa koronavirusom

– Centar za edukaciju, promociju i afirmaciju djece i omladine – ARS Centar Zenica, zajedno sa svojim partnerima, producirao je baletnu predstavu “Krcko Oraščić”, koja će u ponedjeljak, 27. decembra premijerno biti izvedena na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Osim balerina ARS Centra te članova Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a, u predstavi će sudjelovati i učenici Katoličkog školskog centra Sveti Pavao iz Zenice. Koreografiju je, uz muziku Petra I. Čajkovskog, uradio američki profesor baleta iz Čikaga Kevin G. Dirckson.

On je na današnjoj press-konferenciji istakao kako mu je najveći izazov u izradi koreografije bio da sam sebi simplificira te da svoje ideje prenese na djecu, koja sudjeluju u predstavi.Što će im pružiti i, jednu, idilu pa da u iduću, 2022. godinu zakoračimo i sa još većim optimizmom. I unatoč pandemiji i svega što nam se događa pa da vidimo i da postoje ideali za koje vrijedi živjeti te da se čovjek ne treba nikada predavati- poručio je velečasni Rosić.

– Smatram da ples nisu samo koraci, nego ono što je između njih. Rekao bih da je jedan od većih izazova bio i da ih izvučem iz njihove zone komfora te da vide taj horizont koji se nalazi ispred njih – podvukao je Dirckson.

Predsjednica ARS Centra Samira Spahić-Rustempašić istakla je kako su “prateći djecu i omladinu, s kojima rade”, shvatili da ih je neophodno vratiti u normalne tokove života nakon dvogodišnje borbe sa koronavirusom.

– Odlučili smo da se, nakon dvije godine, ponovo vratimo na scenu i uživamo u iščekivanju premijernog nastupa – kazala je Spahić-Rustempašić.

Ona je napomenula da je ovo i prvo baletno postavljanje predstave “Krcko Oraščić” na zeničkoj teatarskoj sceni pa se nada da će porodice sa djecom doći i uživati u predstavi. Zbog obaveze poštivanja epidemioloških mjera, dodala je, osim u 17.00 sati, predstava će istog dana igrati i u 20.00 sati, zbog čega se nada i da će “male djevojčice izdržati sve napore, jer to rade za svoje drugare i roditelje”.

Direktor BNP-a Miroljub Mijatović podsjetio je kako saradnja BNP-a i ARS Centra traje od 2013. godine te da tu saradnju smatra “organskim spojem”.

– Pozorište i pozorišna scena jesu mjesto gdje trebaju da se dešavaju i baletne predstave. Zbog toga smo i ovog puta rado pristali da budemo partneri u ovom projektu. Pogotovo, jer nema puno baletnih sadržaja u gradu Zenici. Gotovo da je ovo i izuzetak – istakao je Mijatović.

Velečasni Vlatko Rosić, direktor KŠC “Sveti Pavao” i predstavnik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Zenici, također je izrazio zadovoljstvo što su imali priliku biti partneri u pripremi predstave.

– Nekolicina i naših učenika sudjeluje u ovoj predstavi, a što mi je iznimno drago…Kao i HKD “Napredak”, htjeli smo, negdje, dati svoj obol kulturnom dometu ovoga grada, a ja mislim da ova baletna predstava jeste kulturni domet ovoga grada – kazao je Rosić.

Podvukao je kako “treba stremiti i postavljati više ciljeve” u izazovnom vremenu za sve nas, a “napose za kulturu i obrazovanje te sve aktivnosti koje nisu ekonomske i tržišne”, ali u koje ulažemo upravo ono što je najvrednije.

– A to je naša mladost, koja je i naša budućnost. Na ovaj način, u ovim izazovnim vremenima, nastojimo da ljudima ponudimo nešto lijepo, nešto što će ih u ove božićne i novogodišnje dane, negdje, ugrijati oko srca. Što će im pružiti i jednu idilu pa da u iduću, 2022. godinu zakoračimo i sa još većim optimizmom. I unatoč pandemiji i svega što nam se događa pa da vidimo i da postoje ideali za koje vrijedi živjeti te da se čovjek ne treba nikada predavati – poručio je velečasni Rosić.