U Galeriji Arka

Art festival “Grad”: Besplatna radionica monotipije i izložba

art festival grad

Monotipija predstavlja ekspresivnu i jednostavnu grafičku tehniku koju karakterizira pravljenje samo jednog otiska

U okviru 6. Internacionalnog art festivala “Grad”, pod motom “Urban samo/do/prinos”, danas je u prostorijama Galerije Arka u Privrednom gradu Skenderija, održana radionica monotipije.

Radionicu, kao i neke druge sadržaje, a koji su dio ovogodišnjeg festivala “Grad”, organiziralo je udruženje Arka Art & Education Center.

Voditelji radionice bili su akademski grafičari Amer Hadžić, Denis Haračić, Salem Pezić i Džavid Berberović, dok su učesnici bili mladi umjetnici. Tokom zajedničkog rada, realizirali su i izložbu koja svjedoči ljepoti umjetnosti grafike, koja je postavljena na jednom od magazina poslovnih prostora. Time su umjetnici iskazali izuzetan talenat i vještinu.

Osnivač i direktor Internacionalnog art festivala “Grad” Ibrahim Spahić čestitao je voditeljima, umjetnicima i sudionicima radionice, sa porukom da grad čine kreativni ljudi, te je naglasio da svi prazni prostori u Sarajevu trebaju biti ustupljeni, na godinu dana, besplatno mladim umjetnicima iz svih oblasti stvaralaštva za formiranje vlastitih ateljea, a što će rezultirati revitalizacijom urbanog ambijenta grada.

– Inspirativno je da Sarajevo ima toliko sjajnih umjetnika, a da je istovremeno kulturna infrastruktura ili uništena ili čeka na realizaciju. Kao primjer mogu poslužiti Concert Hall Sarajevo na Marijin Dvoru, Muzej moderne umjetnosti, Muzička akademija, te pravi smještaj, povratak Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u matičnu kuću Vijećnicu – kazao je Spahić.

Monotipija predstavlja ekspresivnu i jednostavnu grafičku tehniku koju karakterizira pravljenje samo jednog otiska (mono=jedan). Učešće u radionici je bilo besplatno za sve zainteresirane građanke i građane, saopćio je art festival “Grad”.