Kultura

namijenjen djeci sa razvojnim teškoćama

ARTsee digitalni alat za alternativne interpretacijske strategije umjetničkih djela

10/03/2020

Na press konferenciji koja će se održati povodom otvaranja izložbe, najavit će se skori izlazak aplikacije i mogućnost njene kupovine od strane drugih muzeja s obzirom da je razvijena vrlo modularno i moguće ju je primijeniti i na druge tipove muzeja osim umjetničkih

Nakon uspješno realizovanog alternativnog muzejsko-obrazovnog pilot programa za djecu iz spektra autizma („Plavi artizam“ 2018/19) uz finansijsku podršku Goethe Insituta u Sarajevu, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine kreirala je digitalnu veziju pomenute metodologije u obliku android aplikacije pod nazivom „ARTsee“.

Program je težio identifikaciji kognitivnih barijera pri percepciji visokovalorizovane likovne umjetnosti kod pomenute društveno-senzibilne grupe i posebnim muzejsko-obrazovnim metodama ciljao je razviti komunikacijske, socijalizacijske i kognitivne vještine kod učesnika, te reducirati stereotipije kreiranjem umjetnosti. Šestomjesečni rad sa učesnicima krunisan je istoimenom izložbom koja je u martu i aprilu 2019. prikazana javnosti u UGBIH.

ARTsee android aplikacija, u potpunosti razvijena iz koda, prema idejnoj viziji muzejske pedagoginje Aide Šarac autorice „Plavog artizma“, funkcioniše na osnovu skeniranja QR code-a jednog od 7 selektovanih umjetničkih djela stalne postavke UGBIH „Oprostorena intima“. Neka od poznatih imena bh. slikarstva zastupljena u aplikaciji su Safet Zec, Bekir Misirlić, Karlo Affan de Rivera, Gabrijel Jurkić, Salim Obralić…

Nakon skeniranja koda korisniku se daje mogućnost odabira 3 alternativna oblika interpretacije (objašnjenja) umjetničkog djela: vizuelni (zasnovan na emotivnoj, narativnoj ili formalnoj bazi slike), auditivni i tekstualni na tri različite kognitivne razine.

Nakon što korisnik na sva tri ponuđena načina doživi djelo ostvarujući interakciju sa originalom u specifičnom kontekstu muzeja umjetnosti, dodjeljuje mu se zvjezdica. Ovaj momenat prikupljanja zvjezdica može djelovati motivirajuće i za tipičnu djecu, što ARTsee aplikaciju čini pogodnom za djecu svih oblika kognitivnih sposobnosti.

U periodu prototestiranja aplikacije (mart i april 2020.) asistenti iz domena pedagogije, psihologije, sociologije umjetnosti i rehabilitacije osoba sa razvojnim teškoćama, vršit će opservacije nad kontrolnim grupama (učenika sa Downovim sindromom, spektar autizma i oblika umanjenih intelektualnih sposobnosti) iz Zavoda za specijalno obrazovanje „Mjedenica“ i učenika redovnih škola. Rezultati opservacija trebaju pružiti statističke podatke o poboljšanju kognitivnih, komunikacijskih i socijalizacijskih vještina kod svakog ispitanika ponaosob, na koje cilja upotreba aplikacije u direktnom kontaktu sa originalnim eksponatima u kontekstu muzeja umjetnosti.

Besplatno testiranje za širu javnost trajat će u periodu maja i juna 2020. godine i ovom prilikom želimo pozvati sve roditelje/staratelje djece i osoba sa razvojnim teškoćama da se prijave i zakažu termin testiranja putem e-maila artseeapp@gmail.com ili na direktan broj telefona muzejske pedagoginje 062/824-104, te na zvanične brojeve telefona Galerije: 033/266-550 i 033/266-551

Prijavom na pomenute kontakte, dobit ćete besplatan termin testiranja i socijalnu priču, koja će osobi sa razvojnom teškoćom olakšati dolazak u novi prostor i omogućiti osjećaj predvidljivosti i sigurnosti.

Važno je napomenuti da će u okviru medijske kampanje ARTsee aplikacije izložba „Plavi artizam“ gostovati u Muzeju Hercegovine Mostar (depadans Spomen kuće Svetozara Ćorovića) za 02. april 2020. povodom Međunarodnog dana svjesnosti o autizmu. Izložba ostaje otvorena do kraja maja, čime će se obilježiti i Međunarodna Noć muzeja (16. 05.) čija je ovogodišnja tema inkluzija. U toku dvomjesečnog trajanja izložbe muzej će organizovati posjete mostarskih osnovnih škola uz stručna vodstva i kreativne radionice, što bi tipičnoj djeci trebalo dati na uvid specifičnu percepciju svijeta kod osoba iz spektra autizma, razviti toleranciju i empatiju prema vršnjacima drugačijim od sebe. Posjete će se organizovati i za učenike Centra za specijalno obrazovanje „Los Rosales“ iz Mostara i štićenicima Udruženja „Ružićnjak“.

Na press konferenciji koja će se održati povodom otvaranja izložbe, najavit će se skori izlazak aplikacije i mogućnost njene kupovine od strane drugih muzeja s obzirom da je razvijena vrlo modularno i moguće ju je primijeniti i na druge tipove muzeja osim umjetničkih.

Ova prilika iskoristit će se i da se najavi 10 edukacija za širu javnost i muzejske stručnjake o dobrobitima interakcije osoba sa razvojnim teškoćama i umjetničkim djelima, te o samoj metodologiji „Plavog artizma“. Pomenute edukacije finansijski su podržane od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta u okviru transfera za mlade za 2020. godinu, stoji u saopštenju iz Umjetničke galerije BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.