Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

namijenjen djeci sa razvojnim teškoćama

ARTsee digitalni alat za alternativne interpretacijske strategije umjetničkih djela

ARTsee

Na press konferenciji koja će se održati povodom otvaranja izložbe, najavit će se skori izlazak aplikacije i mogućnost njene kupovine od strane drugih muzeja s obzirom da je razvijena vrlo modularno i moguće ju je primijeniti i na druge tipove muzeja osim umjetničkih

Nakon uspješno realizovanog alternativnog muzejsko-obrazovnog pilot programa za djecu iz spektra autizma („Plavi artizam“ 2018/19) uz finansijsku podršku Goethe Insituta u Sarajevu, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine kreirala je digitalnu veziju pomenute metodologije u obliku android aplikacije pod nazivom „ARTsee“.

Program je težio identifikaciji kognitivnih barijera pri percepciji visokovalorizovane likovne umjetnosti kod pomenute društveno-senzibilne grupe i posebnim muzejsko-obrazovnim metodama ciljao je razviti komunikacijske, socijalizacijske i kognitivne vještine kod učesnika, te reducirati stereotipije kreiranjem umjetnosti. Šestomjesečni rad sa učesnicima krunisan je istoimenom izložbom koja je u martu i aprilu 2019. prikazana javnosti u UGBIH.

ARTsee android aplikacija, u potpunosti razvijena iz koda, prema idejnoj viziji muzejske pedagoginje Aide Šarac autorice „Plavog artizma“, funkcioniše na osnovu skeniranja QR code-a jednog od 7 selektovanih umjetničkih djela stalne postavke UGBIH „Oprostorena intima“. Neka od poznatih imena bh. slikarstva zastupljena u aplikaciji su Safet Zec, Bekir Misirlić, Karlo Affan de Rivera, Gabrijel Jurkić, Salim Obralić…

Nakon skeniranja koda korisniku se daje mogućnost odabira 3 alternativna oblika interpretacije (objašnjenja) umjetničkog djela: vizuelni (zasnovan na emotivnoj, narativnoj ili formalnoj bazi slike), auditivni i tekstualni na tri različite kognitivne razine.

Nakon što korisnik na sva tri ponuđena načina doživi djelo ostvarujući interakciju sa originalom u specifičnom kontekstu muzeja umjetnosti, dodjeljuje mu se zvjezdica. Ovaj momenat prikupljanja zvjezdica može djelovati motivirajuće i za tipičnu djecu, što ARTsee aplikaciju čini pogodnom za djecu svih oblika kognitivnih sposobnosti.

U periodu prototestiranja aplikacije (mart i april 2020.) asistenti iz domena pedagogije, psihologije, sociologije umjetnosti i rehabilitacije osoba sa razvojnim teškoćama, vršit će opservacije nad kontrolnim grupama (učenika sa Downovim sindromom, spektar autizma i oblika umanjenih intelektualnih sposobnosti) iz Zavoda za specijalno obrazovanje „Mjedenica“ i učenika redovnih škola. Rezultati opservacija trebaju pružiti statističke podatke o poboljšanju kognitivnih, komunikacijskih i socijalizacijskih vještina kod svakog ispitanika ponaosob, na koje cilja upotreba aplikacije u direktnom kontaktu sa originalnim eksponatima u kontekstu muzeja umjetnosti.

Besplatno testiranje za širu javnost trajat će u periodu maja i juna 2020. godine i ovom prilikom želimo pozvati sve roditelje/staratelje djece i osoba sa razvojnim teškoćama da se prijave i zakažu termin testiranja putem e-maila artseeapp@gmail.com ili na direktan broj telefona muzejske pedagoginje 062/824-104, te na zvanične brojeve telefona Galerije: 033/266-550 i 033/266-551

Prijavom na pomenute kontakte, dobit ćete besplatan termin testiranja i socijalnu priču, koja će osobi sa razvojnom teškoćom olakšati dolazak u novi prostor i omogućiti osjećaj predvidljivosti i sigurnosti.

Važno je napomenuti da će u okviru medijske kampanje ARTsee aplikacije izložba „Plavi artizam“ gostovati u Muzeju Hercegovine Mostar (depadans Spomen kuće Svetozara Ćorovića) za 02. april 2020. povodom Međunarodnog dana svjesnosti o autizmu. Izložba ostaje otvorena do kraja maja, čime će se obilježiti i Međunarodna Noć muzeja (16. 05.) čija je ovogodišnja tema inkluzija. U toku dvomjesečnog trajanja izložbe muzej će organizovati posjete mostarskih osnovnih škola uz stručna vodstva i kreativne radionice, što bi tipičnoj djeci trebalo dati na uvid specifičnu percepciju svijeta kod osoba iz spektra autizma, razviti toleranciju i empatiju prema vršnjacima drugačijim od sebe. Posjete će se organizovati i za učenike Centra za specijalno obrazovanje „Los Rosales“ iz Mostara i štićenicima Udruženja „Ružićnjak“.

Na press konferenciji koja će se održati povodom otvaranja izložbe, najavit će se skori izlazak aplikacije i mogućnost njene kupovine od strane drugih muzeja s obzirom da je razvijena vrlo modularno i moguće ju je primijeniti i na druge tipove muzeja osim umjetničkih.

Ova prilika iskoristit će se i da se najavi 10 edukacija za širu javnost i muzejske stručnjake o dobrobitima interakcije osoba sa razvojnim teškoćama i umjetničkim djelima, te o samoj metodologiji „Plavog artizma“. Pomenute edukacije finansijski su podržane od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta u okviru transfera za mlade za 2020. godinu, stoji u saopštenju iz Umjetničke galerije BiH.