Kultura

YouTube kanal

“Ay, Carmela” na online repertoaru SARTR-a

15/05/2020

U saopćenju za javnost SARTR podsjeća da dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić

Predstava Jose Sinisterrae “Ay, Carmela” u režiji Roberta Raponje najavljena je za subotu putem YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra, s početkom u 22 sata. Link za gledanje predstave bit će dostupan do ponoći 16. maja.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

“Ay, Carmela” je nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 1999. godine. Za dvadeset i jednu godinu, koliko se igra na scenama Bosne i Hercegovine, regije i Evrope, predstavlja jednu od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava tog, a i uopšte bosanskohercegovačkog teatra.

“Ay, Carmela” je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

U saopćenju za javnost SARTR podsjeća da dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić.

“Ay, Carmela” obilježila je u prošloj godini dvadeset godina igranja, imala više gostovanja po Bosni i Hercegovini i regionu, osvojila neke značajne nagrade. Maja prošle godine, u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, odigrana je na prostoru Spomen parka Vraca, prostoru koji simbolizira otpor i borbu građana Sarajeva protiv fašizma.

– Ovog puta, silom prilika, “Ay, Carmela” u online izdanju s nadom da se uskoro ponovo vidimo u SARTR-u – navodi se.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.