Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstava za sve generacije

Baletna bajka “Palčica” na sceni NPS

Palčica

Predstava “Palčica” će biti izvedena na sceni NPS u utorak, 8. 10. 2019. godine u 12:00 sati

Baletnu bajku “Palčica” u izvedbi solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo možete pogledati u utorak, 8. oktobra 2019. godine u 12:00 sati. Koreografiju i režiju potpisuje Nermina Damian.

Predstava je namijenjena svim generacijama.

SADRŽAJ

Rođena iz zrna ječma, koji je darivala vještica siromašnoj ali dobroj ženi, Palčica je bila nježna i dražesna djevojčica. Nije bila veća od palca, te stoga dobi ime Palčica. Spavala je u orahovoj ljusci, ružina latica služila joj je kao pokrivač.

Plesala je po cijeli dan. Gospođa Žaba kada je spazila, poželjela je da Palčica bude žena njenom sinu Žapcu i tako je ukrala. U potoku je raslo mnogo lokvanja, pa žaba spusti Palčicu. Jedan divan bijeli leptir, odavno je kružio oko Palčice neizmjerno očaran njome. Ali Palčicu je ponovo ukrao Gundelj koji je uhvatio u letu i odnio. Malo potom stigoše im u posjetu i drugi gundelji kojima se Palčica nije dopala.

Zgražavali su se: “Pa ona ima samo dvije noge. Baš je ružna!”

Ponovo je Palčica ostala sama, cijelo ljeto, jesen. Nastupi zima duga i hladna. Gospođa Mišica je pronašla Palčicu. Palčica je bila prošena. Ovoga puta od gospodina Krtice. Gospodin Krtica je bio bogat, u plišanom dugom kaputu. Da je pristala, ostala bi da živi u njegovoj kućici ispod zemlje.
Palčica je u mraku pronašla promrzlu i izgladnjelu lastu koju je njegovala cijelu zimu. A kada stiže proljeće i sunce ogrija zemlju Lastavica odleti. Osta Palčica sama, tužno pozdravljajući sunce. Pomoć je stigla baš od Laste koja je nije zaboravila. Leteći na krilima Laste, stigle su u zemlju cvijeća. Ovdje je srela Princa, koji je stavio zlatnu krunicu na njenu glavu i krila na leđa. Dobila je najljepši poklon, novo ime – Maja.