Kultura

Baletna predstava “Alisa u zemlji čuda” u Narodnom pozorištu Sarajevo

30/05/2017

Baletna predstava ”Alisa u zemlji čuda” u koreografiji i režiji Aleksandra Ilića premijerno će biti izvedena večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Pred generalnu probu direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović novinarima je kazala da se radi o savremenoj i modernoj predstavi koja povezuju publiku, atmosferu, muziku, pokret.

– Naslov ‘Alisa u zemlji čuda’ obećava čudesno putovanje kroz snove, dopuštajući nam da se prepustimo mašti u neobičnom svijetu u kojem vlada zakon iracionalnog, gdje možemo doživjeti događaje u kojima iskušavamo svoje želje, stremljenja i prevazilazimo prepreke – rekla je Hašimbegović.

Istakla je da je ”Alisa u zemlji čuda” druga premijera ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

V.d. umjetničkog direktora Baleta Belma Čečo-Bakrač je navela da će ljubitelji baleta moći vidjeti predstavu kakva do sada nije viđena na domaćoj sceni, s modernim pokretom.

– Imamo namjeru da ovu predstavu pokažemo u svim bh. gradovima u kojima je moguće izvoditi balet, ali i da ima svoj životni vijek u regiji – kazala je Čečo-Bakrač.

Koreograf i režiser Aleksandar Ilić otkrio je da se na kraju predstave pojavljuje nova Alisa, vođen mišlju da je početak uvijek na kraju ili kraj uvijek na početku.

– Tako je i s našom Alisom, kraj naše predstave počinje pojavljivanjem nove djevojčice koja prolazi kroz razne avanture kao i Alisa – naveo je Ilić.

Poručio je da balet kao i knjiga ima skrivenih simbola.

– Tako je i s ovom predstavom koja se treba istražiti – dodao je Ilić.

Nakon premijere, prva repriza bit će igrana 2. juna.