Premijera u NPS

Baletna predstava “Romeo i Julija” posveta mladima koji su stradali zbog mržnje

romeo i julija balet press fena

Davide Bombane je, između ostalog, kazao da ovim baletom odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba

Baletna predstava “Romeo i Julija” kompozitora Sergeja Prokofjeva, u režiji i koreografiji Davidea Bombane premijerno će biti izvedena u srijedu, 29. marta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je italijanski koreograf Davide Bombana prijatelj Sarajeva i Narodnog pozorišta koji je prije 11 godina Sarajevu posvetio baletnu predstavu “Mare Nostrum”.

– “Romeo i Julija” je univerzalna, velika, planetarna priča koja već stoljećima fascinira gledaoce. Ne postoji kultura koja je nije izvela. Ne postoji forma u kojoj se ona nije predstavila. Ali ono što sam ja vidio na probi dolazi jedan umjetnički doživljaj, kad imate ushit i kad osjetite da moć ljubavi ruši sve svjetove mržnje – ocijenio je Mustafić.

On podvlači da se u ovoj predstavi prepoznaju koloriti Sarajeva, te da su ovo sarajevski Romeo i Julija.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta Evgeny Gaponko naglasio je da je klasik “Romeo i Julija” urađen u jednom savremenom čitanju.

Davide Bombane je, između ostalog, kazao da ovim baletom odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba.

Tako je ova predstava posveta i Bošku i Admiri ali i svim mladima koji su stradavali zbog netolerancije, mržnje.

– Toliko je nevinih smrti bilo, pogotovu među mladim ljudima. To se dešava u svim krajevima svijeta. Poruka ostaje, a to je protivljenje svim oblicima netolerancije – mišljenja je Bombane.

Glavne uloge ostvarit će solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, pa će tako ulogu Julije utjeloviti Tamara Ljubičić/Nataša Gaponko, dok će lik Romea igrati Oleg Karatsev/Boris Vidaković.

Ostatak podjele čine Ana Kuzmanović/Darika Dunganova, Flavio Alberto Valentino, Elio Arnoldo Villa Garcia, Ivan Salonski, Evgeny Gaponko, Jovana Milosavljević Lovrenović, Ekaterina Vereshchagina, Albina Huskić, Zulejha Kečo, Bulat Garev, Mihail Mateescu, Luisa Escamilla Rodriguez, Til Čmančanin, Denis Zhuchenko, Selma Efendić, Dora Kos i Oleg Karatsev.

Uz Bombanu, na stvaranju ove predstave rade i asistentica koreografa Miniodoru-Alice Necseau i baletna majstorica Mia Jahić.