Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dvorana "mirza delibašić"

Baletno operna “Carmina Burana” večeras u Sarajevu nakon tri decenije

Press-Carmina-Burana

Pred sarajevskom publikom “Carmina Burana“ će biti izvedena zahvaljujući Fondaciji za kulturu i obrazovanje “Amadeus” i maestru Emiru Nuhanoviću, te direktoru Državne Opere i Baleta Sjeverne Makedonije Vasku Ristovu

Muzičko-scenski spektakl “Carmina Burana” ansambla Državne Opere i Baleta iz Sjeverne Makedonije, u kojem će učestovovati više od 200 umjetnika iz Sjeverne Makedonije, BiH, Turske, Portugala, Rusije, Srbije, bit će izveden večeras u 20 sati u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić“.

Pred sarajevskom publikom “Carmina Burana“ će biti izvedena zahvaljujući Fondaciji za kulturu i obrazovanje “Amadeus” i maestru Emiru Nuhanoviću, te direktoru Državne Opere i Baleta Sjeverne Makedonije Vasku Ristovu.

Kako je rečeno na pres-konferenciji, premijerna izvedba “Carmine Burana“ bila je u Skoplju 27. novembra, a već nakon tri dana gostuje u Sarajevu.

Maestro Nuhanović, koji diriguje ovim spektaklom, prisjeća se da je nekoliko puta imao priliku da diriguje “Carminu Buranu” ali nažalost nije se uspijevalo napraviti je s baletom kao što je to bilo prije rata. Tako će večerašnja izvedba biti prva baletno operna “Carmina Burana” u Sarajevu nakon punih 30 godina.

“Radio sam u Skoplju u Nacionalnoj operi i baletu. Na moj prijedlog uzeli smo jako dobre scenografe, kostimografe i sve one koji su potrebni da jedno djelo zasija u pravom sjaju. To je jedna internacionalna ekipa. Od Turske, Portugala, Španije, Makedonije. I jednostavno rodila se ova najnovija ‘Carmina Burana'”, kazao je Nuhanović.

U realizaciji spektakla učestvuju između ostalih scenograf Miodrag Tabački iz Srbije, koreografiju i libreto potpisuje Can Arslan iz Turske, baletni kostimograf je Gizem Betil iz Turske, operni kostimograf je Elena Doncheva iz Sjeverne Makedonije, odakle dolazi i režiser Dejan Proshev.

Uz ansambl Nacionalne Opere i Baleta Sjeverne Makedonije nastupit će i bosanskohercegovački umjetnici i dječiji horovi, pod dirigentskom palicom Emira Nuhanovića.