Bogat program

“Balkanski špijun u Sarajevu”, “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije”, “Bladi Mun” i “Hedda Gabler” u NPS-u

BM-HD-fb-10-1536×864-1 (1)

Dramsku predstavu Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica “Bladi Mun” rađenu po tekstu i u režiji Ane Đorđević sarajevska publika će moći pogledati u srijedu, 20. aprila u 19:30 sati

U ponedjeljak, 18. aprila sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena višestruko nagrađivana komedija Dušana Kovačevića “Balkanski špijun u Sarajevu” u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.
Prema briljantnom tekstu Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji ni dan danas ne gubi na gledanosti jer je prožet tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu. Tu satiru je osjetio i naš slavni reditelj Sulejman Kupusović koji je Špijuna “doveo” u Sarajevo i simbolično odlučio da se premijera odigra 29. novembra na Dan republike nekadašnje Jugoslavije.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Milan Pavlović, Aldin Omerović i Merima Lepić-Redžepović.
U utorak, 19. 4. 2022. u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava „Gazi Husrev–beže ili: Bukagije“ rađena prema tekstu Džemaludina Latića, u režijskoj postavci Tanje Miletić-Oručević. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Hasan Džafić.

U predstavi igraju: Aldin Omerović, Aleksandar Seksan, Hasija Borić-Stojić, Ermin Sijamija, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić, Helena Vuković, Mehemd Porča, Damir Kustura, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

Iz samog naslova komada jasno je da su u njemu tematizirani događaji iz života Gazi Husrev-bega, plemića bosanskohercegovačkog porijekla, koji je, uz dva kraća prekida, bio namjesnik otomanske imperije u Bosni u periodu od 1521. do 1541. godine, čovjeka koji je bio izuzetan vojni strateg, i koji je, po mišljenju stručnjaka, jedan od najznačajnijih bosanskih vladara, ktitor i neimar koji je bitno uticao na sveukupni razvoj Bosne i Hercegovine, a naročito grada Sarajeva.

Dramsku predstavu Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica “Bladi Mun” rađenu po tekstu i u režiji Ane Đorđević sarajevska publika će moći pogledati u srijedu, 20. aprila u 19:30 sati.
U predstavi igraju: Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić, Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Maša Božović, Filip Đuretić, Stevan Vuković i Branka Otašević.
Dramaturgiju potpisuje Stefan Bošković.

Intrigantna dramska predstava „Hedda Gabler“ rađena po tekstu kultnog norveškog književnika Henrika Ibsena, u režiji Nermina Hamzagića naći će se na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo u petak, 22. 4. 2022. godine s početkom u 19:30 sati.

U predstavi igraju: Mona Muratović, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Jasna Diklić i Belma Salkunić.

U svojoj simbolističkoj fazi, Ibsen istražuje duboke psihološke konflikte pojedinca i nemogućnost razrješenja sukoba između njegove stvarnosti i ideala. U tom pogledu, čini se da je Hedda Gabler jedan od najintimnijih Ibsenovih komada.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com ili putem web stranice: www.nps.ba.
Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.