Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HKD Napredak

Banja Luka grad značajne orguljaške baštine

hkd napredak orgulje banja luka (1)

Festival je održana s ciljem predstavljanja Banja Luke gradom značajne orguljaške baštine, ali i unaprijeđenja Napretkove misije kulture, dijaloga i mira, te misije razvoja znanja i obrazovanja

Orguljaški festival Banja Luka, koji je održan proteklog vikenda, jedna je od značajnih aktivnosti Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak.

Festival je održana s ciljem predstavljanja Banja Luke gradom značajne orguljaške baštine, ali i unaprijeđenja Napretkove misije kulture, dijaloga i mira, te misije razvoja znanja i obrazovanja. Također, cilj je da ovaj festival postane tradicionalnim događajem Grada na Vrbasu, priopćeno je iz HKD-a Napredak.

Otvorenje ovogodišnjeg orguljaškog festivala održano je u umjetničko-arhitektonskoj, ujedno i kulturno-povijesnoj raskoši grandiozne, nekada najveće trapističke zajednice Marija Zvijezda 26. svibnja kojem je nazočio i dopredsjednik Republike Srpske iz hrvatskog naroda Josip Jerković.

Festivalu su, uz dopredsjednika Jerkovića, nazočili i direktor Republičkog tajništva za raseljene osobe i migracije Republike Srpske Davor Čordaš, te konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić.

Na koncertu otvorenja nastupili su banjalučka violinistica Lidija Bojinović, sopranistica Lucija Borković i umjetnički ravnatelj festivala orguljaš Edmund Andler-Borić.

Druga večer festivala održana je u banjalučkoj katedrali sv. Bonaventure, u ambijentu obogaćenom impozantnim vitrajima moderne umjetnosti, a posjetitelji su imali priliku istinski uživati u izvedbama sopranistica Ivone Šari te Danke Ilić, uz orguljašku pratnju Andler-Borića.

Koncert je svojom nazočnošću podržao i pomoćnik banjalučkog biskupa mons. Marko Semren, ravnatelj Opće gimnazije Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz” u Banjoj Luci mons. Ivica Božinović, rektor katedrale sv. Bonaventure vlč. Pero Ivan Grgić te direktor Caritasa banjalučke biskupije mons. Miljenko Aničić.

Završna večer festivala priređena je u župi Banjalučanina i blaženika Ivana Merza, a zahvaljujući potpori vlč. Žarka Ošapa.

Uz izvedbe banjalučkih sopranistica Lucije Borković i Danke Ilić, flautistice Laure Lenasi i orguljaškog virtuoza Edmunda Andler-Borića festival je uspješno priveden kraju, a zainteresiranost banjalučke publike i šire, ponovo je dokazala kako događaji poput ovog itekako imaju budućnost u Gradu na Vrbasu.

Zahvalivši sudionicima ovogodišnjeg Orguljaškog festivala Banja Luka 2022., predsjednica Napretkove banjalučke podružnice Ružica Grozdić Ševarika zahvalila je i svima onima koji su pridonijeli ostvarenju ovoga projekta.

Istaknula je kako glazba nije samoj sebi svrha, te da bez slušatelja kojima je namijenjena nema svoju puninu. Grozdić Ševarika zahvalila se i posjetiteljima koji su svojim prisustvom uveličali dane festivala tako dokazavši kako klasična glazba i dalje pronalazi put do svojih slušatelja.

Najavila je i kako će podružnica ubrzo započeti s pripremama za Orguljaški festival 2023. u Banjoj Luci, s nadom da će prerasti u tradiciju te iz godine u godinu biti sve bolji, s istim ciljem kao i do sada.